Zgrada Dalmacijavina ide u koncesiju, ali u njoj ne može biti veliki trgovački centar

Foto: Index

VICE MIHANOVIĆ, direktor Luke Split, otkrio nam je da namjeravaju zgradu Dalmacijavina dati u koncesiju. Oko zgrade koja je nedavno dobila zaštitu konzervatora postoji spor. Radnici Dalmacijavina koje je završilo u stečaju podnijeli su sudu tužbu za zgradu koja je ispuštena iz temeljnog kapitala tvrtke. Radnici tužbom žele doći do 65 milijuna kuna svojih potraživanja, spremni su za dogovor, no do toga još uvijek nije došlo. 

"Naša je namjera zgradu dati u koncesiju. Međunarodni natječaj, najbolji ponuditelj uz uvjete koje definiramo u suradnji s ministarstvom. Imamo definirane uvjete konzervatora, to nije izgradnja, već rekonstrukcija postojećih objekata", kazao nam je Mihanović. 


 

"Dat ćemo poduzetnicima maksimalnu slobodu"

Što bi koncesionar mogao s derutnom zgradom Dalmacijavina? 

"Nismo išli u smjeru što bi se tu smjestilo, već što se ne bi smjelo smjestiti. Na taj način poduzetnicima bi dali maksimalnu slobodu jer ipak su oni ti koji ulažu novac. Ne može, recimo, veliki trgovački centar. Hotel možda može, možda ne može, to ja ne mogu kazati. Prvi korak je da nam Grad Split kroz prostorno-plansku dokumentaciju omogući taj smjer, da se lokacija izdvoji iz gradskog projekta Istočne obale. To su buduće izmjene GUP-a", kazao je Mihanović. 

Međunarodni promet seli na sjever Splita

Otkrio je i kakvi su planovi Luke Split koja je ove godine imala čak pet milijuna putnika. U posljednjih 20 godina zabilježili su porast od 300 posto.

"Imamo daljnje planove kako bi uspješno odgovorili iskušenjima koja nas čekaju u budućnosti povećanjem broja putnika i vozila u Luci Split. Jednim dijelom planovi su vezani za postojeću lokaciju u gradskoj luci, a drugim dijelom pripremamo projekt luke Stinice koju apliciramo na europske fondove uz pomoć ministarstva. Mislimo napraviti iskorak prema Sjevernoj luci. U prvoj fazi bi tamo bio međunarodni promet prema Italiji, a dalje bi vidjeli što će život donijeti", kazao je Mihanović.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.