Zgrada u centru Zagreba, čiji se dio jučer urušio, obnavlja se nelegalno

Foto: Luka Šangulin/INDEX

PREKINUTI su radovi u Jurišićevoj 6, gdje su se jučer urušili dijelovi zgrade. Potvrdio je to za Telegram Robert Odobašić, čija je tvrtka ODO VICUS vlasnik zgrade, a iz Grada Zagreba poručuju da su radovi izvođeni bez smjernica i odobrenja gradskih konzervatora.

Zbog toga će Grad Zagreb i službeno privremeno zabraniti radove, a u slučaj će se uključiti i građevinska inspekcija te inspekcija zaštite na radu.

Sa zgrade u Jurišićevoj ulici 6, u samom središtu Zagreba. oko 15:30 palo je nekoliko cigli. Urušio se dio zida te su oštećeni tramvajski vodovi. Naime, vlasnik je uklonio krov zgrade, što je narušilo statiku zidova i oni su počeli padati.

Građevinska inspekcija će se sastati s vlasnikom

Da postoji sumnja da radovi nisu propisno izvođeni, izjavio je već jučer zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet. Naime, upravo je na njegovu intervenciju obaviještena građevinska inspekcija. Osim činjenice da se dio zgrade iznenada urušio, uočeno je da na gradilištu nije istaknuta nikakva tabla, odnosno nema podataka ni o izvođaču ni o dozvolama ni o nadzoru. Danas je stigla i službena potvrda da radovi nisu bili odobreni.

Građevinska inspekcija se nije oglasila, ali Telegram doznaje da su za ponedjeljak zakazali sastanak s vlasnikom. Na tom sastanku očekuje se da će im pokazati sve dokumente o obnovi zgrade.

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Korlaet jučer izrazio sumnju u legalnost radova, danas iz Grada Zagreba to i službeno potvrđuju. Navode da je komunalni redar još početkom veljače ove godine naložio sanaciju zgrade.

Konzervatori nisu dobili dokumentaciju

Prema rješenju komunalnog redarstva od 9. veljače, Odobašićeva tvrtka ODO VICUS morala je otkloniti oštećenja pokrova i pročelja postojeće zgrade. Iako zgrada nije pojedinačno kulturno dobro, nalazi se unutar Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba pa je o svemu obaviješten i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Taj zavod 17. veljače nalaže Odobašiću projekta uklanjanje oštećenih dijelova zgrade. No, prije nego što se moglo krenuti s radovima, projekt je morao odobriti Gradski zavod.

"Za radove koji su uzrok jučerašnjem urušavanju Gradskom zavodu do danas nije dostavljena zatražena dokumentacija, tako da Zavod za njih nije izdao prethodno odobrenje niti je o tim radovima bio informiran", objašnjavaju iz Grada Zagreba.

Zabranit će nastavak radova

Prema podacima iz Grada Zagreba, investitor je u svibnju podnio zahtjev za postavljanjem skele uz zgradu. Za to je Gradskom zavodu dostavio projekt koji je i odobren. Tražio je zatim i konzervatorske smjernice za izradu projektne dokumentacije za obnovu građevinske konstrukcije.

"Te je smjernice Gradski zavod utvrdio 27. srpnja, a izrada je, prema našim saznanjima, u tijeku", navode iz Grada Zagreba. Ističu kako će zbog radova koje je Odobašić pokrenuo na svoju ruku, a rezultirali su jučerašnjem incidentom, Gradski zavod izdati rješenje o privremenoj obustavi radova do dostave tražene dokumentacije.

"Pokrenuto je inspekcijsko postupanje građevinskog inspektora i inspektora zaštite na radu, koji će u okviru svojih nadležnosti utvrditi daljnja postupanja", zaključuju iz Grada Zagreba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.