Židovi u Njemačkoj i Austriji boje se izbjeglica

Foto: FAH

NAKON Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj i austrijska židovska zajednica je izrazila zabrinutost zbog velikog broja izbjeglica s Bliskog istoka koji sa sobom nose i agresivni antisemitski potencijal, javljaju mediji u utorak.

"Ove, jednim dijelom takozvane, izbjeglice uvijek su iznova u svojim domovinama bile izložene antisemitizmu, s kojim su djelomice i odrasle. Bilo bi užasno kada bi se ovi svjetonazori prenijeli i u Austriju", rekao je predsjednik Židovske kulturne zajednice iz Beča Oskar Deutsch.

On je objasnio kako ga antisemitizam islamista "više zabrinjava" od "tradicionalnog antisemitizma".

"Dok tradicionalni antisemitizam ostaje na razini 'hate speech' (govor mržnje), islamistički antisemitizam vodi ka  'hate crime' (zločin iz mržnje)", kaže Deutsch.

"Mržnja prema Židovima i netolerancija sastavni dio života izbjeglica"

Prije toga je i predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster izrazio slične bojazni.

"Mnoge izbjeglice bježe od terora Islamske države i žele živjeti u miru. No istodobno, oni potječu iz kultura u kojima je mržnja prema Židovima i netolerancija sastavni dio života", rekao je Schuster u razgovoru za dnevnik Die Welt.

On je naglasio kako nisu samo Židovi žrtve netolerancije koja vlada u društvima Bliskog istoka.

"Nemojte samo misliti na Židove, mislite na ravnopravnost žena ili odnos prema homoseksualcima", rekao je Schuster i zaključio kako se radi o "velikim izazovima za integraciju".

On je istodobno odbacio tvrdnje da se, kad je u pitanju netolerancija, radi o vjerskom problemu. Riječ je, smatra on, o etničkom problemu te ukazuje na arapsko porijeklo većine izbjeglica.

 "Kada bacimo pogled na regije u Europi gdje ima najviše problema dolazimo do zaključka kako se ne radi o vjerskom, nego o etničkom problemu", rekao je Schuster i zatražio "kontrolirano useljavanje" tj. uvođenje gornjih granica broja izbjeglica za Njemačku.

 Humanitarna organizacija Pro Asyl kritizirala je izjavu predsjednika Središnjeg vijeća Židova optužujući ga da želi "suspendirati Ženevsku konvenciju o ratnim izbjeglicama". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.