Život u oceanima je postojao i prije pojave kisika u atmosferi

ŽIVOT je postojao u oceanima stotinama milijuna godina prije nego je zrak na Zemlji bio pogodan za disanje, prenosi Daily Mail. Nova studija analizirala je kamenje s morskog dna iz Južne Afrike čija starost se procjenjuje na 2 do 3 milijarde godina.

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku našli su dokaze o postojanju dušikovih ciklusa koji nisu mogli postojati bez prisutnosti kisika. Dokaz o postojanju dušikovih ciklusa smatra se "otiskom" života. Stoga su istraživači doktorica Linda Godfrey i doktor Paul Falkowski zaključili su kako organizmi koji fotosintezom proizvode kisik postoje još od prije dvije i pol milijarde godina.

Očito je kako su organizmi, slični biljkama postojali u oceanima barem 200 milijuna godina prije nego što je kisik počeo obogaćivati atmosferu našeg planeta, pokazuje studija. U to vrijeme površina Zemlje bila je prekrivena otrovnim metanom, amonijakom i ostalim otrovnim plinovima što pobija teoriju da se život na Zemlji razvio tek kad je zrak postao pogodan za disanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.