KORONAVIRUS

Zna li ministrica Bedeković čitati?

Foto: Milan Šabić/Pixsell

VESNA BEDEKOVIĆ, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, zatražila je mišljenje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek smije li objaviti inspekcijski izvještaj o stanju u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe dok traju izvidi Državnog odvjetništva, premda je Index dva puta u zadnjih 15 dana objavio mailove splitskog Općinskog državnog odvjetništva koje provodi izvide i koje nema ništa protiv objave izvještaja.

>> Bedeković: Ne možemo objaviti izvješće o Domu u Splitu dok DORH radi na njemu

Tražit će mišljenje žene koju je podržala njezina stranka

"Sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama ne možemo objaviti izvješće i ne možemo ga dati na uvid dok traju izvidi Državnog odvjetništva", kazala je Bedeković nakon sjednice vlade i najavila da će novinare informirati o mišljenju glavne državne odvjetnice čim ga dobije.

A Zlatu Hrvoj Šipek, glavnu državnu odvjetnicu, ovih je dana u parlamentu, zgodne li slučajnosti, izabrala stranka ministrice Bedeković.

Samo je virus kriv

Podsjećamo, 7. travnja u popodnevnim satima započela je evakuacija dijela korisnika splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, jer je kod njih desetero dijagnosticiran covid-19. U narednim tjednima ispostavit će se da ih je 68 zaraženo, a 18 preminulo. Domovi su, kao ustanove socijalne skrbi, pod nadležnošću ministarstva Vesne Bedeković, no kako pružaju i medicinsku njegu, dijelom potpadaju i pod Ministarstvo zdravstva. Već 25. travnja ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da prema nalazima inspekcije njegova Ministarstva u Domu nije bilo stručnog propusta. Pet dana kasnije, na konferenciji za medije održanoj 1. svibnja, oboje ministara reklo je kako su njihove inspekcijske službe utvrdile da je za zaražene i mrtve u Domu kriv isključivo virus.

Od tada traje Indexova potraga za inspekcijskim izvještajima, ali i za imenima članova inspekcija dvaju ministarstava. Kada su se iz ministarstava počeli pozivati na izvide, kao razlog za ignoriranje naših zahtjeva za objavom izvještaja, obratili smo se splitskom Općinskom državnom odvjetništvu i od njegova glasnogovornika Josipa Mršića 14. svibnja u 14.11 sati dobili sljedeći mail: "U odnosu na Vaš upit od 14. svibnja 2020. ističem kako izvještaji ovlaštenih ministarstava Republike Hrvatske ni u kom slučaju ne mogu negativno utjecati na izvide koje provodi Općinsko državno odvjetništvo u Splitu povodom događaja u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu."

>> Vlada nam laže o ključnim nalazima o Domu iz kojeg je umrlo 18 staraca, imamo dokaz

Još jasniji odgovor

Ministarstva su i to ignorirala pa smo ponovili pitanje. I 25. svibnja u 13.57 stigao nam je još direktniji, jasniji i izravniji odgovor s potpisom Rene Laure, glasnogovornice splitskog Županijskog državnog odvjetništva: "Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ne protivi se objavi inspekcijskih izvještaja Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obzirom da objava inspekcijskih izvještaja, kao ni izjave čelnih ljudi navedenih ministarstava ne utječu na provođenje predmetnih izvida."

>> Beroš izmišlja razloge da sakrije izvještaj o događajima u splitskom Domu

Sve to smo objavili, ali ministrica Bedeković još je jednom pitala glavnu državnu odvjetnicu. Istu onu koju je na tu funkciju postavila stranka ministrice Bedeković i ministra Beroša.

Neobično je što dva ministarstva, osim medijima, inspekcijska izvješća nisu dostavila ni saborskim i županijskim odborima za zdravstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.