Značajno poskupjeli stanovi u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PROSJEČNA cijena četvornog metra novog stana u Zagrebu vratila se na razine iz 2008. i prve polovice 2009. godine te je prvi put preskočila iznos od 14 tisuća kuna, piše u srijedu Večernji list.

Točnije, kvadrat stana u prvom se dijelu 2020. godine prodavao po prosječnih 14.288 kuna. To je za približno tisuću kuna skuplje nego što su se zagrebački novi kvadrati prodavali u istom razdoblju 2019. godine te za više od 4 tisuće kuna skuplje nego 2016. godine. Te je godine prosječna cijena pala ispod 10 tisuća kuna.

U godinu dana novi su stanovi u Zagrebu poskupjeli čak 15 posto, za razliku od ostatka Hrvatske, koji uključuje i Jadran, gdje su cijene na godišnjoj razini pale oko 4 posto, na prosječnih 11.263 kune po kvadratu.

Istina, tolike su cijene u ostatku Hrvatske također posljednji put viđene 2008. godine, ali Državni zavod za statistiku nije precizirao kolike su cijene na Jadranu i uz more, a kolike u sve pustijem kontinentalnom dijelu zemlje.

Predstavnik nekretninskog biznisa Dubravko Ranilović vjeruje da u Splitu i ostalim gradovima uz more nije došlo do pada cijena. Zagreb je, kaže Ranilović, tražen i zato što se na kupnju nekretnina i dalje gleda kao na dobru investiciju, pogotovo zato što su kamate na štednju zanemarive.

Na veliki skok cijena novih stanova u Zagrebu znatan utjecaj imao je i državni program subvencioniranja kamata jer većina korisnika subvencija živi i radi u glavnom gradu.

Maruška Vizak, stručnjakinja Ekonomskog instituta Zagreb za nekretnine, kaže da se potres, pa i karantena, još nisu prelili na cijene u prvom dijelu godine te su one odraz ranijih zbivanja, donosi Večernji list.

Cijena POS-a

Prosječna cijena četvornog metra stanova POS-a u prvom je ovogodišnjem polugodištu iznosila 8.214 kuna i bila je 9,5 posto viša u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Pritom je u Zagrebu porasla za 0,7 posto, na 7.543 kune, dok je u ostalim naseljima skočila za 12,3 posto, na 8.473 kune.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da je u prvom polugodištu 2020. u Hrvatskoj prodano 1.452 nova stana, od čega 713 u Zagrebu i 739 u drugim naseljima. Od ukupnog broja prodanih novih stanova, 30 su stanovi POS-a, dok su njih 1.422 prodala trgovačka društva i druge pravne osobe.

Pročitajte više