Znaci oporavka: Cijene kuća u SAD-u narasle po prvi put u tri godine



CIJENE obiteljskih kuća u SAD-u narasle su u svibnju u odnosu na travanj, što je prvi takav rast u tri godina, a daje nadu da je globalni ekonomski oporavak definitivno počeo. Američko tržište nekretnina je 2006. doživjelo veliku krizu koja je kasnije služila kao okidač globalnoj financijskog krizi i recesiji.

Po Standard&Poor's/Case Schillerovom indeksu cijena nekretnina, cijene kuća u 20 najvećih metropolitanskih područja porasle su za 0,5 posto u odnosu na travanj, nakon što su u travnju zabilježile pad od 0,6 posto u odnosu na svibanj.

Konačno stabilizacija?

U odnosu na svibanj prošle godine, cijene kuća zabilježile su pad od 17,1 posto. Svibanj je četvrti mjesec zaredom u kojemu se pad indeksa cijena kuća ublažava. Prije toga je na djelu bilo razdoblje od 16 mjeseci u kojemu su se bilježili godišnji padovi cijena. To negativno razdoblje počelo je u listopadu 2007., a završilo u siječnju ove godine.

17 od 20 najvećih metropolitanskih područja zabilježilo je bolje godišnje rezultate nego u travnju. Indeksi za 10 i 20 najvećih gradova po prvi su puta nakon ljeta 2006. u plusu.

"Da se dobije perspektiva, ovo je prvi put u 34 mjeseca da smo vidjeli velika poboljšanja u širokom spektru regija. Ovo bi mogla biti naznaka da se cijene nekretnina stabiliziraju", objavili su iz agencije Standard & Poor's.