Znanstvenici: Konačno smo otkrili kako mačke predu

Foto: Shutterstock

Znanstvenici se već dugo pitaju kako mačke uspijevaju presti, odnosno proizvesti prepoznatljivo umirujuće brundanje jer zvukove niske frekvencije obično stvaraju veće životinje s dužim glasnicama. 

Novo istraživanje bioakustičara Christiana Herbsta sa Sveučilišta Beč u Austriji i njegovih međunarodni kolega dovodi u pitanje široko rasprostranjeno uvjerenje da predenje uzrokuju aktivne kontrakcije mišića. Umjesto toga, smatraju da se radi o pasivnom aerodinamičkom ponašanju koje se automatski nastavlja nakon što mozak pošalje početni signal. Drugim riječima, izgleda da vaš ljubimac prede na svojevrsnom autopilotu. 

Uzeli grkljane s osam preminulih mačaka 

Takozvani jastučići za predenje omogućuju mačićima da predu iako su njihove glasnice jako kratke, koristeći mehanizme koji obično generiraju vokalizaciju više frekvencije poput mijaukanja. Vlakna kolagena i elastina u vezivnom tkivu glasnica raspoređena su u strukture koje prigušuju visoke frekvencije njihovih zvukova. 

Znanstvenici su već ranije kod domaćih mačaka otkrili ove strukture, promjera do 4 milimetra, ali do sada nije istražena njihova uloga pri predenju. Stoga su Herbst i kolege uklonili grkljane, u kojima se nalaze glasnice, s osam preminulih mačaka. Zatim su glasnice stisnuli jednu uz drugu i kroz njih pustili topao, vlažan zrak. 

Kao iz nekog filma strave i užasa, svih osam grkljana je, bez ikakvih mišićnih kontrakcija ili neuronskih inputa, proizvelo zvuk predenja na frekvencijama u rasponu predenja domaće mačke (između 25 i 30 Hz), piše Science Alert.

Ovo otkriće pokazuje da za predenje nije potrebna kontrakcija mišića i da su za to dovoljne strukture vezivnog tkiva. Naravno, da bi se to definitivno potvrdilo, stručnjaci još moraju analizirati taj proces kod živih mačaka - što je malo teže. 

Razlog zašto mačke predu i dalje ostaje misterij

"Iako naši podaci ne odbacuju u potpunosti hipotezu o aktivnoj mišićnoj kontrakciji, oni pokazuju da mačji grkljan može lako proizvoditi zvukove predenja s osnovnim frekvencijama od 25 do 30 Hz bez neuralnog unosa ili mišićne kontrakcije", navode znanstvenici. 

Razlog zašto mačke predu i dalje ostaje misterij. Neke teorije sugeriraju da predenje ukazuje na zadovoljstvo i potiče daljnju interakciju s njihovim vlasnicima (ili "slugama?"). Studije također ukazuju na to da bi predenje moglo biti svojevrstan mehanizam liječenja.  

Istraživanje naziva Domestic cat larynges can produce purring frequencies without neural input objavljeno je u časopisu Current Biology. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.