Znaš da si pretjerao kad ti Ahmadinedžad drži lekcije o poštivanju ljudskih prava

"VLADE moraju prepoznati zahtjeve svojih građana za slobodom i pravdom i poštovati njihova ljudska prava. Slanje vojske na građane nije adekvatan odgovor na njihove zahtjeve. Probleme treba rješavati dijalogom", prokomentirao je akcije sirijskog režima iranski predsjednik Ahmadinedžad u razgovoru za portugalsku televiziju.

Ahmadinedžad je Assadu poručio da počne ozbiljne razgovore s opozicijom, i pokrene reforme, jer će u protivnom izgubiti podršku svojih partnera u arapskom svijetu. "Ovakva Sirija predstavlja veliku dilemu za Iran. Teheran ne želi izgubiti svog najvažnijeg saveznika u regiji, ali ne može ni podržati akcije Assadovog režima, jer će izazvati ogorčenost drugih arapskih zemalja u regiji", kazao je politički analitičar Amir Sedghi.

Politički zaokret ili taktika pred put u SAD

"Ahmadinedžadovo pozivanje na pregovore nije plod političkog zaokreta, već promjena iranske taktike pred posjet njihovog predsjednika SAD-u. Ahmadinedžad bi u New York trebao ići 22. rujna, gdje će prisustvovati sjednici Opće skupštine UN-a.


Promjena iranske taktike postaje jasna ako se u obzir uzme izjava iranskog ministra vanjskih poslova Salehija, koji je prošlog mjeseca kazao kako bi Assad trebao saslušati zahtjeve naroda, ali ga, za razliku od ostalih, nije kritizirao zbog upotrebe vojne sile pri slamanju protesta, piše Reuters. Iran u principu i dalje stoji pri mišljenju da su SAD i njegovi partneri ti koji potiču ustanak u Siriji, kako bi preko Assada srušio i izraelske neprijatelje Hamas i Hezbolah.

U međuvremenu je Assad u Siriji proglasio ratno stanje i izdao naredbu o općoj mobilizaciji vojnih trupa, izvijestile su novine Al-Quds.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.