Zrakoplovne kompanije izgubit će devet milijardi dolara u 2009.

ZRAKOPLOVNE tvrtke diljem svijeta izgubit će ove godine devet milijardi dolara, predviđa Međunarodna agencija za zrakoplovni transport (IATA). To je gotovo dvostruki gubitak od 4,7 milijardi, kojeg je agencija predvidjela u ožujku.

Iako su počeli prvi znaci izlaska iz recesije, IATA kaže kako je industrija zadobila težak udarac u prvom kvartalu ove godine, s 50 velikih kompanija koje su prijavile gubitak od tri milijarde dolara.

Loša budućnost

Agencija ne predviđa blistavu budućnost - uz nisku razinu povjerenja potrošača, velike troškove poslovanja i rast cijena goriva, oporavak će biti spor.

Prihodi će ove godine pasti za 80 milijardi dolara na 448 milijardi. Radi se o nezabilježenom padu od 15 posto s godine na godinu. Slabosti će se nastaviti kroz 2010. godinu.

"Nema modernog presedana za trenutni financijski slom. Izmaknuta nam je zemlja pod nogama, a industrija se našla u najtežoj situaciji u svojoj povijesti", rekao je Giovanni Bisignani, direktor IATA-e.

Zabrinjavajuće brojke

Očekuje se kako će putnički promet za 2009. pasti za osam posto, na 2,6 milijarde putnika. Teretni prijevoz past će za 17 posto, procjenjuje IATA. Procjenjuje se kako je ugroženo oko 100,000 poslova.

Agencija očekuje kako će račun za gorivo pasti za 59 milijardi dolara na 106 milijardi. No, projekcija je izvršena sa cijenom od 56 dolara po barelu za sirovu naftu na godišnjoj razini. Cijene su počele rasti, pa čak i prešle granicu od 70 dolara.

Bisignani je apelirao na vlade da izbjegnu protekcionističku politiku i ponovio kako je potrebna liberalizacija. Napomenuo je efektivnost poteza kao što su ukidanje restrikcija restrikcija na dostupne rute i kooperacija među kompanijama.

"To bi bila jeftina i učinkovita mjera. Liberalizacija ključnih ruta danas mogla bi stvoriti 24 milijuna radnih mjesta i 490 milijardi dolara gospodarske aktivnosti", rekao je.

Najteže u azijsko-pacifičkoj regiji

IATA pretpostavlja kako će kompanije u svim regijama zabilježiti gubitke. Najteže će biti pogođena azijsko-pacifička regija, i to zbog usporavanja ekonomske aktivnosti u Indiji, Kini i Japanu, ključnim gospodarstvima. Zrakoplovne kompanije u regiji izgubit će 3,3 milijarde dolara, što je puno gore od prethodne procjene za 1,7 milijardi dolara gubitaka, ali je bolje od prošlogodišnjih gubitaka od 3,9 milijardi dolara.

Sjevernoameričke kompanije izgubit će milijardu dolara, što je puno bolje od 5,1 milijardi dolara gubitaka u 2008., dok će bliskoistočne kompanije izgubiti 1,5 milijardi.

J.D.
Foto: Air Berlin