Župnik s Hvara napao parove koji idu na potpomognutu oplodnju

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

POST objavljen na Facebook profilu jelšanskog župnika don Stanka Jerčića vezan uz potpomognutu oplodnju izazvao je veliki interes lokalne sredine.

"Je li 'umjetno' začeće – bezgrješno? Ili se u jedan život 'investira' zatiranje drugoga, često mnogih? Tko odlučuje koji će zametak živjeti, a koji će u zamrzivač, a potom – prije ili poslije – u 'otpad? Nije li tu na (ne)djelu – 'prenatalni rasizam'?! I kako se to neki 'katolički' supruzi zapanjujućom i nepodnošljivom lakoćom upuštaju u takvu 'avanturu' a da se prethodno uopće nisu ni posavjetovali s kompetentnim stručnjacima, pravnicima i moralistima, čak ni valjano obavijestili o pravnim i moralnim pitanjima i dvojbama, nego, možda, samo o medicinskim? Zar se sve to neodgovorno postupanje može pokriti plaštem zakonite i plemenite želje za potomstvom?", napisao je don Stanko na Facebooku, a prenosi Slobodna Dalmacija.

No, nije na tome stao.

"Neplodnost može biti urođena, uzrokovana zagađivanjem okoliša, psihičkim problemima ili spolnim bolestima, i drugim razlozima. Naravno, ženinim starenjem gubi se prirodna plodnost. Usprkos tome što su uvjeti življenja u naše vrijeme bitno poboljšani: udobno stanovanje u klimatiziranim prostorima, kvalitetnija prehrana, puno bolja zdravstvena zaštita i medicinska njega, razne fizikalne i psiho-terapije, sve brojniji lijekovi, vitamini i dodaci prehrani; dakle, uza sve to neplodnost postaje sve raširenija bolest jer joj pogoduju mnogi drugi, izrazito negativni uvjeti suvremenog života: stresna užurbanost, brza i nezdrava prehrana, zatrovani prehrambeni proizvodi, diktatura ženske mode koja kao da je (a kao da nije!) sotonski uperena protiv života", napisao je.

Majka djeteta začetog umjetno potpomognutom oplodnjom: Jako sam ljuta

Njegova objava izazvala je lavinu reakcija. Na Hvaru je, inače, mnogo djece rođeno zahvaljujući potpomognutoj oplodnji pa su majke još više ogorčene zbog objave župnika. 

"Jako me naljutila objava don Stanka, mogla bih danima govoriti o tome. Držim da bi u svojim istupima trebao dati prioritet napuštenoj i zlostavljanoj djeci, a ne ovim mališanima koje treba prigrliti jednako kao sve druge ljude", kazala je za Slobodnu Dalmaciju Marina Potočnjak, majka djeteta dobivenog umjetno potpomognutom oplodnjom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.