Zbog recepta naše čitateljice Martine danas se pale pećnice i jedu najmekše pogačice
PREVRUĆE je za pogačice s čvarcima? Neki se ne bi složili jer smo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli super recept naše čitateljice Martine Franjić - upravo za ova slasna peciva.
"Prekrasne", "Baš su lijepe pufaste, može recept?", "Izvrsne! Omiljene", "Vrhunske", pisali su joj u komentarima ispod objave, pa je Martina odlučila podijeliti i recept po kojem ih priprema.
"Radila sam odokativno, ovo je otprilike", napomenula je.
Martinine pogačice s čvarcima
Za dizano tijesto potrebno je:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 1.5 žlica soli
- 600 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
Za premaz ćete trebati:
- 300 g čvaraka
- malo svinjske masti (1 do 2 žlice)
- sol i papar
Kvasac i šećer pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni. U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac i ostale sastojke pa zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše da tijesto ne bude pretvrdo.
Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se udvostruči, pokriveno čistom kuhinjskom krpom. Za to vrijeme pripremite premaz tako da čvarke sameljete s masti, soli i paprom (nemojte dodavati sol ako su čvarci sami po sebi već dovoljno slani).
Tijesto izvaljajte, premažite premazom od čvaraka te preklopite. Ponovite to tri do četiri puta. Režite okrugle pogačice, a možete i jednostavnije - na kocke, pa nećete imati otpadaka od tijesta. Premažite jajetom ili žumanjkom koji ste pomiješali s malo mlijeka, pa pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.