Ako želite biti zdravi i izgledati mlađe, promijenite ove prehrambene navike
"ČETRDESETE SU nove dvadesete", izreka je koju ste mnogo puta čuli. Pametni ste, sofisticirani i više vas ne brinu sitnice. Ako imate djecu, ona su vjerojatno dovoljno stara da možete uživati u sebi, a ako nemate, bit ćete sjajan roditelj sa svim svojim životnim iskustvom. Ali 40. nose i neke promjene u vašem zdravlju i tijelu na koje možda niste spremni.
Ovo je nekoliko savjeta o prehrani koji vam mogu olakšati, pa čak i spriječiti neke zdravstvene promjene koje se mogu dogoditi kad uđete u četrdesete.
1. Pomozite metabolizmu
Metabolizam je proces kemijskih reakcija u tijelu. Postoji nekoliko razloga zašto neki ljudi imaju sporiji metabolizam od drugih i, nažalost, dob je također jedan od glavnih krivca.
Ali ne brinite, postoje određeni načini na koje možete potaknuti metabolizam, a u tome je prehrana ključna.
Obavezno jedite često i nikada ne preskačite obroke. Da biste postigli još bolje rezultate, dodajte više proteina u svoju prehranu. Pomoći će vam u održavanju mišićne mase, a nećete se prejedati.
2. Izaberite cjelovite žitarice umjesto prerađenih
Postoje dvije glavne vrste žitarica: cjelovite i prerađene. Pogodite koje su za vas bolje? Cijele, naravno. "Cijele" znači da je zrno ili u svom izvornom obliku ili je mljeveno bez uklanjanja dijela sjemena.
Cjelovito zrno odličan je izvor vitamina B, kalija, magnezija i vlakana, koja pomažu vašoj probavi i smanjuju rizik od srčanih problema, pretilosti i dijabetesa.
3. Jedite orašaste plodove
Zabavna činjenica - orašasti plodovi zapravo se smatraju voćem. Voće koje je bogato masnoćama ima malo ugljikohidrata i niz sjajnih hranjivih sastojaka.
Orašasti plodovi puni su antioksidansa koji štite stanice, snizuju razinu lošeg kolesterola, a mogu pomoći i kod dijabetesa tipa 2. Smatraju se i vrlo dobrim za vaše srce. Ali budite oprezni kad ih jedete, trebate samo malo oraščića da se napunite dobrim stvarima. Umjerenost je ključna.
4. Leća je dobra za vaše tijelo
Leća je izvrstan izvor vlakana i vitamina B9 koji je također poznat kao folat. Jedenje leće može vam pomoći smanjiti razinu lošeg kolesterola i smanjiti rizik od srčanih problema, dijabetesa i pretilosti.
Mineral zvan selen, koji nije prisutan u većini namirnica, nalazi se u leći koja pomaže u borbi protiv raka, kognitivnog pada kod starijih ljudi i može čak poboljšati kroničnu astmu.
5. Ubacite u sebe dobre bakterije
Do sada ste već saznali za važnost zdrave flore crijeva. Proizvodi poput kefira, jogurta i kombuche sadrže probiotike koji pomažu da vaša crijeva budu zdrava. Uzimanje nekih od ovih proizvoda svakodnevno ili uzimanje kao dodatak prehrani posebno je korisno za žene starije od 40 godina, koje imaju simptome predmenopauze.
6. Odlučite se za masnu ribu
Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D, koji ne samo da mogu spriječiti bolesti srca, određene vrste raka, dijabetesa i visokog krvnog tlaka, već pomažu i kod depresije, ADHD-a, pa čak i shizofrenije. Također pomaže i u ublažavanju nekih simptoma menopauze.
Predložena konzumacija je jednom do tri puta tjedno. Najzdraviji izbor su losos, haringa, pastrve ili sardine. Ako niste ljubitelj ribe, uvijek možete razgovarati sa svojim liječnikom o uzimanju dodatka - ribljeg ulja.
7. Probajte zelenu kavu
Zelena zrna kave su zrna koja nisu pečena i zbog toga imaju više hranjivih sastojaka. Ova vrsta kave ima veliku količinu antioksidanata koji mogu pomoći u borbi protiv starenja. Naročito je dobro isprobati tu kavu kad se počnu javljati prvi znakovi starenja.
8. Jedite ranije
Prema istraživanju Sveučilišta u Pennsylvaniji, vrijeme obroka igra ključnu ulogu u vašem zdravlju i debljanju. Ljudi koji jedu kasnije tijekom dana (od podneva do 23 sata) dobivaju više na težini i imaju višu razinu inzulina i kolesterola od onih koji su jeli od 8 ujutro do 19 sati.
Kasno jedenje također može uzrokovati neke kronične bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Također možete otkriti da imate više energije ako jedete ranije tijekom dana.
9. Ojačajte svoje kosti
Gotovo svaka stanica u ljudskom tijelu koristi kalcij na neki način. I kako starite, sve manje kalcija apsorbirate iz hrane, što dovodi do toga da ga tijelo uzima iz kostiju.
Da biste spriječili nedostatak kalcija, vaša prehrana treba sadržavati mliječne proizvode, sjemenke, losos i sardine, grah i bademe.
10. Dodajte svojoj prehrani malo boje
Puno voća i povrća sadrži antioksidante, ali puno ih ne sadrži antioksidans antocijanin, koji je u osnovi pigment koji nekom voću i povrću daje jarku boju. Dosadašnja istraživanja dokazala su da hrana s visokom koncentracijom antocijana, poput borovnica, cikle, ljubičastog kupusa ili trešanja, može poboljšati borbu protiv demencije i poboljšati stanje kardiovaskularnog sustava kod žena.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati