Konzumiranje ovog voća doprinosi zdravoj probavi, pokazuje studija
KAD JE RIJEČ o brzim i jednostavnim načinima rješavanja zatvora, naša je prehrana ključna. Na popisu namirnica koje pomažu kod zatvora nalaze se kefir, brokula, mahunarke i orašasti plodovi. No, suhe šljive posebno su popularna opcija. Prema studiji iz 2011., uključivanje ovog voća u prehranu jedna je od prvih stvari koje bismo trebali razmotriti ako imamo probavnih problema.
Suhe šljive obiluju netopivim vlaknima i sorbitolom, koji su izvrsni za liječenje zatvora. Osim toga, prednosti suhih šljiva mogu iskusiti čak i ljudi koji ih ne vole jesti jer se pokazalo da je sok od suhih šljiva jednako učinkovit.
Studija iz 2018. pokazala je da suhe šljive pomažu pri zdravom pražnjenju crijeva. Znanstvenici su istraživali kako suhe šljive mogu utjecati na gastrointestinalnu funkciju osobe, fokusirajući se na to kako konzumacija suhih šljiva može promijeniti učestalost i težinu stolice.
Rezultati su pokazali da suhe šljive imaju značajan učinak na učestalost stolice, posebno kod ljudi koji nemaju vlakana u prehrani i imaju problema s probavom.
Konzumacija suhih šljiva pomaže u poboljšanju razine "dobrog" HDL kolesterola
Osim toga, istraživanja su pokazala da suhe šljive mogu imati pozitivan učinak i na razinu kolesterola te rizik od određenih ozbiljnih bolesti. Nekoliko studija predstavljenih na godišnjem sastanku Američkog društva za nutricionizam 2023. pokazalo je da konzumacija suhih šljiva pomaže u poboljšanju razine "dobrog" HDL kolesterola kod muškaraca starijih od 56 godina.
Također, rezultati studije iz 2021. sugeriraju da žene u postmenopauzi, koje konzumiraju između 50 i 100 grama suhih šljiva dnevno, mogu doživjeti smanjenje razine ukupnog kolesterola, oksidativnog stresa i upalnih markera, čime se snižavaju njihove šanse za kardiovaskularne bolesti.
To podupiru nalazi pregleda iz 2013. koji naglašava da konzumacija suhih šljiva može doprinijeti osjećaju sitosti, što sprječava prejedanje. To zauzvrat može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i vjerojatnost da će osoba postati pretila ili dijabetičar.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati