Liječnica otkriva zašto nikada ne smijemo kuhati u izgrebanoj tavi

SVI MI IMAMO onu jednu tavu koje se uporno odbijamo riješiti iako je već izgrebana. No jedna je liječnica upozorila da sentimentalnost kada je riječ o priboru za kuhanje zapravo može štetiti našem zdravlju, a čak nas može izložiti većem riziku od raka, donosi The Sun.
Kako objašnjava dr. Poonam Desai, ona nikada ne koristi tave s neprianjajućim premazom na kojima se nalaze urezi ili bilo kakva druga oštećenja jer mogu uvući milijune mikroplastike u našu hranu.
Dodaje kako mikroplastiku zapravo čine sitne čestice plastike, manje od pet milimetara i često nevidljive golom oku. Mogu nastati kao rezultat razgradnje veće plastike, ali prisutne su i u odjeći i kućanskim potrepštinama.
Prema njezinom mišljenju, mikroplastika je endokrini disruptor koji može uzrokovati ozbiljnu neravnotežu hormona, probleme s plodnošću, a čak i povećati rizik od raka. Naime, naš endokrini sustav čine žlijezde i organi koji se nalaze po cijelom tijelu te je odgovoran za regulaciju cijelog niza tjelesnih funkcija putem otpuštanja hormona, navodi Healthline.
Posude su obložene teflonom kako bi spriječile da hrana u njima zagori tijekom kuhanja. Čestice otporne na toplinu koje se koriste za stvaranje neljepljivog sloja nazivaju se Per- i polifluorirane tvari (PFAS), a nakon što se progutaju, mogu dugo ostati u našem tijelu.
Istraživači sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji prethodno su povezali te takozvane ''vječne kemikalije'' s rakom jetre poznatim kao nevirusni hepatocelularni karcinom. Liječnica je dodala kako također izbjegava korištenje keramičkih tava koje su izgrebane jer imaju sloj aluminija koji može prodrijeti u hranu.
