Liječnica otkriva zašto nikada ne smijemo kuhati u izgrebanoj tavi
![Liječnica otkriva zašto nikada ne smijemo kuhati u izgrebanoj tavi](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/5f1274c5-13c1-424a-ab28-c7324808ab88.jpg?width=765&height=402)
SVI MI IMAMO onu jednu tavu koje se uporno odbijamo riješiti iako je već izgrebana. No jedna je liječnica upozorila da sentimentalnost kada je riječ o priboru za kuhanje zapravo može štetiti našem zdravlju, a čak nas može izložiti većem riziku od raka, donosi The Sun.
Kako objašnjava dr. Poonam Desai, ona nikada ne koristi tave s neprianjajućim premazom na kojima se nalaze urezi ili bilo kakva druga oštećenja jer mogu uvući milijune mikroplastike u našu hranu.
Dodaje kako mikroplastiku zapravo čine sitne čestice plastike, manje od pet milimetara i često nevidljive golom oku. Mogu nastati kao rezultat razgradnje veće plastike, ali prisutne su i u odjeći i kućanskim potrepštinama.
Prema njezinom mišljenju, mikroplastika je endokrini disruptor koji može uzrokovati ozbiljnu neravnotežu hormona, probleme s plodnošću, a čak i povećati rizik od raka. Naime, naš endokrini sustav čine žlijezde i organi koji se nalaze po cijelom tijelu te je odgovoran za regulaciju cijelog niza tjelesnih funkcija putem otpuštanja hormona, navodi Healthline.
Posude su obložene teflonom kako bi spriječile da hrana u njima zagori tijekom kuhanja. Čestice otporne na toplinu koje se koriste za stvaranje neljepljivog sloja nazivaju se Per- i polifluorirane tvari (PFAS), a nakon što se progutaju, mogu dugo ostati u našem tijelu.
Istraživači sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji prethodno su povezali te takozvane ''vječne kemikalije'' s rakom jetre poznatim kao nevirusni hepatocelularni karcinom. Liječnica je dodala kako također izbjegava korištenje keramičkih tava koje su izgrebane jer imaju sloj aluminija koji može prodrijeti u hranu.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati