Nutricionistica tvrdi da ukusna užina smanjuje rizik od srčanih bolesti
ZDRAVLJE srca može ovisiti o malim, ali značajnim promjenama u prehrani. Jedna od tih promjena mogla bi biti uvođenje lješnjaka, jednostavne i dostupne namirnice s iznenađujuće velikim utjecajem na kardiovaskularno zdravlje.
"Lješnjaci su izvrstan izbor za zdravlje srca jer mogu značajno smanjiti rizik od bolesti", tvrdi nutricionistica dr. Emma Patel. Istaknula je kako su lješnjaci puni hranjivih tvari koje podržavaju rad srca. "Lješnjaci nisu samo ukusni, već su i svestrani. Lako ih je uzgojiti kod kuće, što ih čini održivim i praktičnim dodatkom svakoj zdravoj prehrani", rekla je za Daily Express.
Dodaje da, prema istraživanjima, svakodnevna konzumacija 25 grama lješnjaka smanjuje razinu lošeg kolesterola (LDL) za 12 posto u samo četiri tjedna. To smanjenje može smanjiti rizik od bolesti srca za čak 30 posto tijekom jedne godine. Lješnjaci sadrže zdrave masti, antioksidanse i magnezij koji štite arterije, smanjuju upale i reguliraju krvni tlak.
Osim zdravstvenih prednosti, lješnjaci su ekološki prihvatljivi.
Dakle, uvođenje lješnjaka u prehranu jednostavan je način za poboljšanje zdravlja srca, posebno u svijetu u kojem bolesti srca uzimaju milijune života godišnje. Osim medicinskih rješenja, promjene u prehrani mogu biti ključan korak prema boljem zdravlju.