Obožavate sendviče? Evo kako u njima možete uživati bez grižnje savjesti
TO ŠTO uživate u ukusnom sendviču ne mora značiti da se nezdravo hranite.
Važan je izbor kruha
Kruh je svestrana namirnica koja se nalazi na svakodnevnom jelovniku mnogih ljudi. No, neke vrste kruha sadrže aditive, dok su druge hranjivije od drugih.
"Korištenje kruha od cjelovitih žitarica izvrstan je način za dodavanje vlakana i hranjivih sastojaka u prehranu", rekla je Rachael Hartley, dijetetičarka i autorica knjige Gentle Nutrition.
Razmislite o korištenju tortilje umjesto kruha
Vanessa Rissetto, suosnivačica tvrtke Culina Health, rekla je da najčešće umjesto kruha preporučuje korištenje tortilja koje su bogate vlaknima.
Pripremite meso
Umjesto da kupujete različite nareske za koje je jasno da je riječ o prerađenim namirnicama, Rissetto savjetuje da sami pripremite meso. Piletinu ili puretinu možete ispeći te ih sitno isjeći.
Dodavanjem povrća svaki sendvič može postati hranjiviji
Hartley je rekla da bi ljudi trebali razmisliti o dodavanju špinata, pečene crvene paprike, krastavaca, klica ili rajčice.
"Dodavanje povrća u sendvič zabavan je način za dodavanje svježeg okusa i hranjivih sastojaka", rekla je Hartley.
Kate Geegan, dijetetičarka i autorica knjige Go Green, Get Lean, rekla je da biste trebali razmisliti i o kiselom povrću.
Izbor namaza je bitan
"Namazi također mogu biti izvrstan način za dodavanje hranjivih sastojaka vašem sendviču", rekla je Hartley.
Ona u svoje sendviče voli dodati pire od avokada, guacamolea, humusa, pesto ili namaz od pečene crvene paprike.
Rissetto je također rekla da je senf izvrsna opcija zbog njegovih zdravstvenih dobrobiti. Senf sadrži hranjive sastojke, uključujući željezo, kalcij, selen i fosfor, kao i antioksidanse, piše Insider.
Ako nastojite izgubiti kilograme, koristite samo jedan izvor masnoća
Rissetto je rekla da većina ljudi voli dodati sir, avokado i majonezu u sendviče.
"To je u redu ako je to ono što voliš", rekla je Rissetto: "Ali ako je vaš cilj gubitak težine, onda to nije u redu. Morat ćete odabrati jedan (izvor masnoće)."
Maslinovo ulje
Geegan je rekla da je ekstra djevičansko maslinovo ulje njezino "tajno oružje" kada je u pitanju izrada sendviča jer je "jako privlačno, ali je i zdravo".
"Ono je bogato zaštitnim antioksidansima, vitaminom E i mono-nezasićenim mastima zdravima za srce, za koje je poznato da ne samo da potiču zdravlje srca i bore se protiv upala nego su ključne za izgradnju snažnog imunološkog sustava", kaže Geegan.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati