Pet pogrešaka zbog kojih vaša juha možda uopće nije zdrava
VELIKA zdjelica tople juhe popravlja raspoloženje tijekom hladnih dana. Ali ako pokušavate biti zdraviji, zaboravite na gotove juhe koje jednostavno istresete iz vrećice u proključalu vodu. Takve juhe često sadrže konzervanse, aditive i natrij u velikim količinama.
No, iako domaća juha može biti zdravija i hranjivija opcija, postoje brojni načini na koje možda nesvjesno sabotirate sami sebe.
Zato je dijetetičarka Erika Fox u razgovoru za Livestrong izdvojila pet najčešćih pogrešaka koje možda radite s domaćim juhama:
1. Dodajete previše soli
"Juhe iz vrećice su poznate po tome što obično sadrže velike količine natrija, ali ono što mnogi ljudi ne shvaćaju jest da je, čak i kad juhu pripremate kod kuće, lako pretjerati sa soli", kaže Fox.
"Trenutna dnevna preporuka za natrij nije veća od 2300 miligrama, što je oko 1 čajne žličice", kaže Fox.
Jedan od problema s konzumiranjem previše natrija jest taj što on može povećati vaš krvni tlak, što zauzvrat može povećati rizik od srčanih i moždanih udara, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
2. Koristite kocke za juhu
Čak i ako tijekom pripremanja izbjegavate korištenje soli, možda koristite kupovne kocke za juhu koje često sadrže velike količine natrija te pojačivače okusa.
3. Koristite kremaste temeljce
Naravno, kremaste juhe su izvrsne, ali mogu biti i kalorične bombe. Kad je vrhnje osnova vaše juhe, ona vašem obroku može dodati velike količine masnoće, a time i kalorije, kaže Fox. Štoviše, mliječni proizvodi poput vrhnja mogu nekim ljudima uzrokovati nelagodu u želucu, dodaje ona.
4. Ne uključujete proteine
Ako vaša juha nema proteina, neće vas dugo držati sitima.
"Izostanak proteina u vašoj domaćoj juhi može dovesti do neuravnoteženog obroka", kaže Fox: "Bez obzira na to pripremate li juhu ili neku drugu vrstu obroka, važno je uvijek težiti ravnoteži složenih ugljikohidrata, masti i bjelančevina kako biste osigurali da unosite hranjive sastojke koji su vam potrebni za pravilno funkcioniranje tijela."
Dodajte juhi mahunarke poput leće ili malo usitnjenih pilećih prsa. Dobar odabir su i slanutak, bijeli grah i tofu koji se odlično slažu s kremastim juhama.
5. Koristite nezdrave dodatke
Od krekera do prepečenog kruha, ljudi juhama dodaju svašta. Iako dodaci nisu nužno loši, definitivno je dobro biti oprezan s time što stavljate u svoju juhu. Zdravi dodaci su svježe bilje, orašasti plodovi, sjemenke i pečeni slanutak, ali i prilikom njihovog dodavanja treba biti oprezan s količinom.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati