Što se događa tijelu kada jedemo luk?
![Što se događa tijelu kada jedemo luk?](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/dc882f36-8212-457a-b9f6-474364ccfe81.jpg?width=765&height=402)
LUK NIJE svima omiljeno povrće. Osim što uzrokuje neugodan zadah, postoji još nekoliko manje poželjnih posljedica njegove konzumacije. Istovremeno, luk može vašem tijelu ponuditi puno značajnih zdravstvenih prednosti koje ne želite propustiti.
Mogli biste češće ispuštati vjetrove
Luk sadrži fruktozu, koja je prirodni šećer u velikom broju voća i povrća. A kada bakterije u crijevima razgrađuju fruktozu, to rezultira plinovima.
Mogli biste imati žgaravicu
Posljedica konzumacije luka može biti žgaravica, poznata i kao refluks želučane kiseline. Luk može uzrokovati da se donji sfinkter jednjaka, koji se nalazi na kraju jednjaka i odvaja ga od želuca, opusti i ne odradi svoj posao. Tada se želučana kiselina može uvući u jednjak, što rezultira osjećajem peckanja.
I ne samo to, fermentirajuća vlakna koja se nalaze u luku mogu uzrokovati podrigivanje, što također može izazvati simptome refluksa kiseline.
Mogli biste popraviti zdravlje crijeva
Probiotici su neophodni za zdravlje crijeva, ali oni ne mogu u potpunost djelovati bez prisutnosti prebiotika. Luk je bogat prebioticima, dijetalnim vlaknima koja se nalaze u različitom voću, povrću i cjelovitim žitaricama koje vaše tijelo ne može probaviti. Umjesto toga, ona se kreću u donji probavni trakt i stvaraju okruženje za rast zdravih crijevnih bakterija.
Mogli biste popraviti zdravlje srca
Luk je pun antioksidansa. Vrijedi istaknuti crveni luk koji obiluje antocijaninima, za koje se u nekoliko studija pokazalo da smanjuju rizik od srčanih bolesti. Na primjer, od 93.600 žena promatranih u studiji iz 2013., one koje su konzumirale najviše hrane bogate antocijaninima imale su 32 posto manju vjerojatnost da će doživjeti srčani udar od onih koje su ih jele malo ili nimalo.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati