Arena je puna. Bili smo i provjerili što se za vikend ondje događa, svakako navratite

DANAS i naredna dva dana zagrebačka Arena je opet krcata, ali ovog puta nije riječ o koncertu ni ičemu sličnom. Od 23. do 25. veljače u Areni Zagreb održava se GAST 2024, sajam koji opisuju kao pravo mjesto pripreme za najuspješniju turističku sezonu, a posjetiteljima omogućava razne degustacije i edukacije.
Ovaj sad već vrlo poznati sajam 27 puta održan je u Splitu, a ove se godine u svom 28. izdanju preselio u Zagreb. Ciljana su im publika vlasnici restorana, većih i manjih hotela i ugostiteljskih objekata te mali iznajmljivači iz čitave Hrvatske, ali i proizvođači i distributeri.
Svi su dobro došli
No u zagrebačku su Arenu ovog vikenda dobro došli baš svi pa smo i mi odlučili zaviriti i provjeriti što se ondje nudi. Iako je prvotni plan bio ostati sat-dva, na kraju smo se zadržali gotovo cijeli dan jer nas je na svakom koraku čekalo nešto zanimljivo pa je bilo jednostavno nemoguće ne zastati i baciti oko, ali i kušati svašta, a vjerujte - ima svega.
Sve skupa je trenutno u Areni, kako doznajemo, preko 700 izlagača i brendova i ovo je najveći GAST do sada, a ima i cooking showova, slastičarskih radionica, kreiranja vinskih lista, vođenih vinskih radionica, ali i barmen show. Nama je ipak degustacija bila na prvom mjestu, a u nastavku vam donosimo pregled.
Soparnik za početak
Nismo mogli zaželjeti bolji štand za početak od onog sa soparnikom, koji prikladno drži OPG Soparnik iz Tugara, mjestašca između Omiša i Splita. Porazgovarali smo i s gospodinom koji stoji iza cijele priče, a objasnio nam je kako ga pripremaju.
"Soparnik je jelo iz Poljičke Republike, sastoji se od tankog vučenog tijesta, blitve, češnjaka i maslinovog ulja, peče se na žaru i mi ga pripremamo po originalnom receptu. Neki dodaju sir i slične dodatke, ali imajte na umu da to više nije soparnik. Inače je nastao kao i pizza - to je jelo za siromašne, a danas je delicija i teško ga je naći", govori.
Dodaje da ovo jelo, koliko je god jednostavno po samim sastojcima, nije lako napraviti. Istina, nitko nema previše volje i uvjeta da ga priprema kod kuće pa zato ovaj OPG ima i soparnik to go, upakiran i spreman za ponijeti.
Na kavu i sladoled
Na sajmu se može popiti i top kava, ona brenda Hausbrandt, koji je još 1892. godine osnovan u Trstu. Iz Italije je u Zagreb stigao i Nicola Rinaldi, simpatični barist koji nam je skuhao cappuccino da možemo nastaviti s obilaskom.
Iako nismo tako lako mogli pronaći zajednički jezik, na hibridnom talijansko-engleskom od ljubaznog smo Talijana doznali kako mu je specijalnost izrada onih lijepih uzoraka u pjeni koje svi inače volimo fotografirati po kafićima.
Vrlo blizu je i Ledo sa sto (ok, možda ne toliko, ali skoro) škrinja pa možete probati i koji god sladoled želite. Da ne pomislite kako nema ničeg mimo hrane i aparata za njenu pripremu - ima. Iako nam je hrana bila u prvom planu, nismo mogli ne zamijetiti i savršeno posuđe, ali i namještaj (Creative Desing iz Dalmacije je favorit mnogima, kako čujemo).
Pršuta i sira
Volimo mi i sve te ostale stvari, ali hrana nam je najmilija pa se sad vraćamo njoj, a može li bolje od pršuta i sira? Na GAST-u ga ima na gotovo svakom drugom koraku, a nama se posebno svidio onaj od crne slavonske svinje fajferice, i to od ekoBara, koji se nalazi u okolici Đakova.
"Je li dobar?" pita nas raspoloženi gospodin koji se uhvatio rezanja pršuta starog tri godine na svom štandu, a osim toga, ima tu i kulena, kulenove seke, kobasica, pancete, čvaraka, plećke, masti, dimljene koljenice i rebara, ali i tzv. slanine sapunjare.
"Sapunjara" je danas tražena
Slavonaca ovdje ne nedostaje, a porazgovarali smo i s jednim gospodinom iz Bošnjaka, sela nedaleko od Županje, koji već 20 godina na svom OPG-u proizvodi razne suhomesnate proizvode, a najviše se u današnje doba prodaju, govori nam, oni najjeftiniji. "To prvo ode", kaže nam Damir Lenić.
"Ove smo godine imali problema zbog afričke svinjske kuge, ali inače proizvodimo oko 10 do 15 tona godišnje", dodaje. Kulena, kobasica, slanine, pečenice, ovdje ima baš svega, ali i vrlo traženog i cjenovno najpristupačnijeg bijelog špeka.
Slavonske svinje i slovenski medvjedi
Osim crne slavonske svinje koja se na GAST-u u zagrebačkoj Areni može pronaći i u obliku čvaraka i pršuta, kulena, dimljenih nogica, ali i tlačenice, ima tu i proizvoda iz Turopolja, no ovdje za vikend možete naći i proizvode od divljači, a stigli su ravno iz susjedne Slovenije. Dobrote Janežić iz Grosuplja nudi kobasice od divlje svinje i medvjeda, kao i paštete od divljači.
Da se ne bi sve vrtjelo samo oko mesa, vrijedi spomenuti da smo pronašli i jednu odličnu pekarnicu, točnije piteriju imena Zvrk iz Bjelovara, a nudi kruh ispod peke, čvarkuše, salenjake, kiflice te slane i slatke štrudle.
Sreli smo i poznate Istrane iz Delicija keksa, koji, uz sve svoje stare proizvode iz asortimana, predstavljaju i nove kekse. "Ovi s matchom i ovi s kakaom su nam najdraži", kažu nudeći nas svojim slavnim hitovima bez šećera. Iz Istre je na GAST 2024 doputovala i ekipa iz Vesne Loborike, poznate marčanske sirane.
Domaća piva i slavni kruh
Na jednom dijelu sajma naći ćete i domaće pivovare, točnije Zmajsku i Pulfer iz Zagreba te Lepe dečke iz Čakovca, ali i poznati beer shop Pomalo. Našao se ondje i Boogie Lab, ali i jedan štand koji nas je baš zaintrigirao.
Unaprijed pripremljeno povrće
Fresco je tvrtka koja obrađuje i vakuumira voće i povrće za sve vrste ugostiteljskih objekata, ali i bolnice, a imali smo priliku saznati više od Matea Drinovca, koji nam je pojasnio kako sve to funkcionira i odakle ideja za ovu djelatnost.
"Specijalizirani smo za olakšavanje unutarnje kontrole po kuhinjama, restoranima i svim ugostiteljskim objektima. Kako nema radne snage, tako je nastala ideja da se ljudima olakša i da dobiju gotove sirovine spremne za daljnju pripremu", govori.
Automatski se tako gubi manje vremena, kaže, ali i sve je točno u gram. "Ako je deset kilograma krumpira, onda je to deset i svi su dobri - nema da je jedan truli, a drugi nije. Rok svježeg voća i povrća je sedam dana, dok je termički obrađenom dijelu rok trideset dana", kaže.
Imaju i tzv. vrećice za kafiće, odnosno unaprijed spremno vakuumirano voće za cijeđene sokove koje je izvagano tako da će uvijek svaki cijeđeni sok koji pripreme biti istog okusa. "Normativi su uvijek isti, tako da nećete jednom dobiti sok s okusom kruške, a drugi put onaj u kojem prevladava naranča, već uvijek isto", dodaje.
Rade sve vrste voća i povrća - samo oguljeno ili rezano na razne dimenzije. "Radimo dostave po cijeloj Hrvatskoj, a naše pakete koriste i bolnice, poput Rebra, Klaićeve i Dubrave u Zagrebu, i naišli smo na odličan feedback", zaključuje.
Skoknite za vikend
Radno vrijeme sajma je od 9:30 do 19, a svakako predlažemo da ga posjetite barem jedan dan. Sigurno ćete pronaći svašta interesantno, dobiti neki novi kontakt i doznati što je sve vezano za ugostiteljstvo ove godine nezaobilazno.
Sadržaj donosi Index u suradnji s GAST 2024 te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti