Imamo recept za srneći hrbat, kultni kolač iz devedesetih koji nitko nije zaboravio
![Imamo recept za srneći hrbat, kultni kolač iz devedesetih koji nitko nije zaboravio](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/6a176222-c608-4eb6-9a36-5d6b640e60b6.jpg?width=765&height=400)
SJEĆATE li se kolača naziva "srneći hrbat"? Bio je obavezan na svakom stolu prije par desetaka godina, a ime je dobio po specifičnom kalupu nalik onom za štruce, no rebrastom, polukružnog prereza. Gust je to kolač u kojem su glavni sastojci orasi i čokolada, a mi smo ga baš nedavno pronašli u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? kod članice Snježane Drusany.
"Iz vremena kada je zapovijed bila dugo miješanje u smjeru kazaljke na satu potječe ovaj rafinirani kolač, nastao zacijelo na bogatu mjestu, jer je nezasitan u čokoladnoj glazuri i orasima", stoji u tekstu iznad fotografija, a recept vam donosimo u nastavku.
Srneći hrbat
- 70 g maslaca
- 150 g šećera
- 6 jaja vel. M
- 100 g tamne čokolade
- 3 žlice krušnih mrvica
- 50 ml ruma
- 150 g mljevenih oraha
- prstohvat soli
Kalup premažite maslacem i posipajte brašnom, krušne mrvice prelijte rumom i izmiješajte te otopite čokoladu (na pari ili u mikrovalnoj). Maslac, šećer, sol i žumanjke pjenasto izmiksajte, pa dodajte omekšanu čokoladu i mrvice namočene u rumu. Dodajte i mljevene orahe.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pa ga lagano ručno umiješajte u smjesu jaja, čokolade, oraha. Dobivenu smjesu stavite u kalup za srneći hrbat i pecite oko 40 minuta na 170/180°C bez ventilatora ili na 150°C uz uključen ventilator.
Pečeni kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta da malo odstoji, pa ga lagano nožićem odvojite od kalupa ako je potrebno. Primite kalup u ruke i par puta lupnite kalupom o radnu plohu kako bi se kompletan kolač lijepo odvojio od kalupa, pa istresite kolač na tacnu i pustite da se ohladi do kraja.
Ohlađeni kolač obilno prelijte čokoladnom glazurom, za koju vam treba:
- 150 g tamne čokolade
- 50 ml slatkog vrhnja za šlag
- 1 žličica meda
- malo maslaca (otprilike veličine oraha)
Otopite na pari uz stalno miješanje čokoladu, slatko vrhnje, med i maslac. Kada dobijete lijepu sjajnu gustu smjesu, prelijte ju preko kolača. Ako vam se glazura čini pregusta, slobodno dodajte još malo slatkog vrhnja.
"Kolač je odličan, sočan, s blagom aromom ruma. Ne volite li rum ili ga iz bilo kojeg drugog razloga ne želite staviti u kolač, jednostavno krušne mrvice prelijte istom količinom svježe cijeđenog soka od naranče. Kolač može stajati dulje vrijeme. Preporučuje se servirati ga uz nešto tučenog slatkog vrhnja", dodaje autorica.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati