Imamo recept za srneći hrbat, kultni kolač iz devedesetih koji nitko nije zaboravio
SJEĆATE li se kolača naziva "srneći hrbat"? Bio je obavezan na svakom stolu prije par desetaka godina, a ime je dobio po specifičnom kalupu nalik onom za štruce, no rebrastom, polukružnog prereza. Gust je to kolač u kojem su glavni sastojci orasi i čokolada, a mi smo ga baš nedavno pronašli u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? kod članice Snježane Drusany.
"Iz vremena kada je zapovijed bila dugo miješanje u smjeru kazaljke na satu potječe ovaj rafinirani kolač, nastao zacijelo na bogatu mjestu, jer je nezasitan u čokoladnoj glazuri i orasima", stoji u tekstu iznad fotografija, a recept vam donosimo u nastavku.
Srneći hrbat
- 70 g maslaca
- 150 g šećera
- 6 jaja vel. M
- 100 g tamne čokolade
- 3 žlice krušnih mrvica
- 50 ml ruma
- 150 g mljevenih oraha
- prstohvat soli
Kalup premažite maslacem i posipajte brašnom, krušne mrvice prelijte rumom i izmiješajte te otopite čokoladu (na pari ili u mikrovalnoj). Maslac, šećer, sol i žumanjke pjenasto izmiksajte, pa dodajte omekšanu čokoladu i mrvice namočene u rumu. Dodajte i mljevene orahe.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pa ga lagano ručno umiješajte u smjesu jaja, čokolade, oraha. Dobivenu smjesu stavite u kalup za srneći hrbat i pecite oko 40 minuta na 170/180°C bez ventilatora ili na 150°C uz uključen ventilator.
Pečeni kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta da malo odstoji, pa ga lagano nožićem odvojite od kalupa ako je potrebno. Primite kalup u ruke i par puta lupnite kalupom o radnu plohu kako bi se kompletan kolač lijepo odvojio od kalupa, pa istresite kolač na tacnu i pustite da se ohladi do kraja.
Ohlađeni kolač obilno prelijte čokoladnom glazurom, za koju vam treba:
- 150 g tamne čokolade
- 50 ml slatkog vrhnja za šlag
- 1 žličica meda
- malo maslaca (otprilike veličine oraha)
Otopite na pari uz stalno miješanje čokoladu, slatko vrhnje, med i maslac. Kada dobijete lijepu sjajnu gustu smjesu, prelijte ju preko kolača. Ako vam se glazura čini pregusta, slobodno dodajte još malo slatkog vrhnja.
"Kolač je odličan, sočan, s blagom aromom ruma. Ne volite li rum ili ga iz bilo kojeg drugog razloga ne želite staviti u kolač, jednostavno krušne mrvice prelijte istom količinom svježe cijeđenog soka od naranče. Kolač može stajati dulje vrijeme. Preporučuje se servirati ga uz nešto tučenog slatkog vrhnja", dodaje autorica.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati