Jedu li se koi šarani?
NISHIKIGOI ribe, poznatije kao koi šarani, specifična su vrsta amurskog šarana, prepoznatljiva po svojoj bijelo-narančastoj boji. To su slatkovodne ribe koje žive u jezercima, močvarama i rijekama diljem Japana i uglavnom su dekorativne pa je logično zapitati se - mogu li se koi šarani jesti?
Malo o koi šaranima
Ove su ribe svejedi i jedu sve što se nađe u vodi, a postoji više od 200 različitih vrsta koi šarana. Najpoznatiji su oni narančasti, no dolaze u raznim bojama - od crne, bijele, žute i crvene do plave, zelene i sivo-smeđe. Koi šarani obično su veliki između 30 i 38 centimetara, a dok japanski koi obično naraste do između 55 i 66 centimetara, jumbo koi može doseći veličinu do između 86 i 91 centimetar.
Iako su izvorno iz Azije, uzgajaju se diljem svijeta, i to ponajviše u dekorativne svrhe za jezerca u dvorištima i za sportski ribolov. U japanskoj kulturi koi simbolizira hrabrost, ustrajnost, strpljenje, snagu i uspjeh, jer su ove ribe poznate po tome što lako svladavaju značajne prepreke. No u nekim azijskim zemljama koi šarani uzgajaju se kako bi ih se jelo.
Jedu li ih ljudi?
Koi šarani jestivi su, no ne preporučuje se jesti ovu ribu upravo zbog njezinog okusa. Koi šarani mogu jesti bilo što, a često pojedu i nešto što ne bi trebali pa im to daje loš okus koji većina ljudi koji su probali ovu ribu uspoređuju sa smećem.
Koi uzgojeni na farmi bi u teoriji trebali imati bolji okus od koija ulovljenih u divljini jer imate kontrolu nad time što jedu, a njihova prehrana uvelike utječe na njihov okus. Tako su, primjerice, u Japanu, uvjeti za uzgoj koi šarana bolji, a ljudi se o ribama adekvatno brinu pa su samim time i ribe ukusnije.
Iako ribe općenito, pa tako i koi šarani, imaju visoku razinu omega-3 masnih kiselina, koje su izvrsne za zdravlje srca, umjesto koi šarana bolje je odabrati neke druge vrste riba, poput lososa ili brancina, koji su puno hranjiviji od koija.
Smiju li se jesti sirovi?
Neki restorani u Tajlandu ili Bangladešu nude sushi od koi šarana, a sushi je poznat po tome što se pravi od sirove ribe. Ipak, ne preporučuje se jesti sirovog koi šarana jer se radi o slatkovodnoj ribi, a takve ribe u sebi mogu nositi parazite koji su štetni za ljude.
No ako se ipak odlučite probati koi šarana, trebao bi biti dobro termički obrađen, a može se peći na roštilju, pržiti, pohati ili kuhati na pari. A kako bi mu okus bio što bolji, uvijek je dobro dodati začine.
Zaključak? Koi šaran nije otrovan i ne predstavlja veći zdravstveni rizik od ostalih riba, ako ga se pravilno pripremi. Međutim, možda vam se neće svidjeti njegov okus, a osim toga, ova je riba vrlo skupa i teško ju je pronaći u trgovinama, pa ako vam se već jede riba, radije odaberite neku koja je hranjivija i dostupnija kod nas.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati