U Srbiji ga zovu prebranac, a znate li kako se naziva kod nas?

ZAPEČENI grah je jelo koje je posebno popularno u kontinentalnim krajevima - najviše ga vole u Slavoniji, Međimurju i Zagorju. Iako se grah često jede kao varivo, zapečeni grah donosi drukčiju i bogatiju aromu koju mu daje završno pečenje u pećnici.
Često je na jelovniku tijekom većih okupljanja ili seoskih fešti, a kako to obično s grahom biva - najbolji je kad se radi "na veliko". Također je bolji kad odstoji, tako da ćete i u njemu najviše uživati idući dan.U susjednim zemljama i na širem balkanskom području postoje slične varijante - u Srbiji je to prebranac, u Sjevernoj Makedoniji gravče na tavče, ali svaka zemlja ima svoj način začinjavanja i posluživanja. Hrvatski zapečeni grah često je nešto blaže začinjen od makedonskih i srpskih varijanti, ali se može prilagoditi ukusu dodavanjem ljutih papričica.
Naša čitateljica Sandra Mandić objavila je recept za "gravče na tavče", ali na svoj način - ne sadrži meso, što su neki zamjerili. Ipak, grah je bogat sastojcima, a dodala mu je i ljutinu. Evo njezinog recepta.
Potrebni sastojci
Pripremite:
- konzervu bijelog graha
- mrkvu
- luk
- svinjsku mast
- pasiranu rajčicu
- sol i papar
- slatku crvenu papriku
- ljutu crvenu papriku.
Kako se priprema
Nasjeckajte luk i mrkvu na sitno, pa ih dinstajte na masti. Dodajte im grah, začinite pa dodajte i pasiranu rajčicu i kratko kuhajte. Zagrijte pećnicu pa grah stavite peći - na gornjem grijaču kako bi se zapekao.
Detaljan recept nalazi se ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati