Weekend Food Festival na proljeće drugi put u Rovinju
WEEKEND Food Festival, najveći regionalni gourmet festival, ponovno će otvoriti svoja vrata brojnim posjetiteljima od 14. do 16. travnja 2023. u Rovinju. Prvo izdanje festivala, održano u svibnju ove godine, smjestilo je Hrvatsku i Rovinj na mapu najutjecajnijih europskih gastro događanja, okupivši na istom mjestu najbolje svjetske chefove i eno-gastro stručnjake, brojne izlagače i preko 2500 posjetitelja u jednom vikendu.
Massimo Bottura, Ana Roš i Dabiz Muñoz samo su neka od imena koja su svojim nastupima napunila dvorane stare Tvornice duhana u Rovinju, a za sljedeću godinu organizatori najavljuju još više programa, gostujućih chefova svjetske i domaće scene, masterclassova i gala večera te raznoliku ponudu hrane uz zabavu koja je neizostavni dio ovog festivala.
Održivost - tema koja je trenutno zasigurno jedna od najvažnijih u gastronomskom svijetu - bit će ove godine u fokusu i u Rovinju, a tome će pridonijeti i brojni slavni chefovi. Jedan od najpoznatijih, Simon Rogan, chef restorana L’Enclume okrunjenog s čak tri Michelinove zvjezdice i jednom zelenom zvjezdicom, začetnik je pokreta farm-to-table i trenutni predsjednik britanskog Bocuse d'Ora, a njegov restoran fokusiran je isključivo na hiperlokalne i sezonske sastojke.
U Rovinj dolazi i poznati chefovski trojac - Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar
Ovi chefovi godinama su zajedno radili uz rame legendarnog Ferrana Adrije, a nakon 12 godina u El Bulliju odlučili su zajedno otvoriti restoran. Danas je njihov Disfrutar okrunjen s dvije Michelinove zvjezdice te se nalazi na trećem mjestu popisa restorana World's 50 Best.
Veliko je priznanje za Weekend Food Festival što se u Rovinj vraća i Dabiz Munoz, najbolji chef svijeta 2021. - 2022. godine, čije je predavanje na prošlom izdanju izazvalo ogroman interes publike. Ovaj avangardni španjolski chef, kojeg se smatra predvodnikom moderne kuhinje, uskoro otvara i svoj treći restoran u Madridu, a brojnu publiku u Rovinju najviše je impresionirao svojim šarmom i pristupom kuhinji i ljudima.
Na drugo izdanje Weekend Food Festivala stižu i chefovi restorana Gucci Osteria
Uz Massima Botturu, to su Karime Lopez i Takahiko "Taka" Kondo, koji dolaze upravo na preporuku Botture, poznatog talijanskog chefa i najveće zvijezde prvog izdanja WFF-a. Svoju priču o ljubavi i gastronomiji, koja ga je vratila s pogrešnog životnog puta, u Rovinju će ispričati chef Eric Vildgaard, čiji je restoran JORDNÆR, smješten u skromnom hotelu u predgrađu Kopenhagena, nedavno dobio svoju drugu Michelinovu zvjezdicu.
Osim najavljenih zvijezda svjetske gastronomije, organizatori najavljuju i brojne druge chefove i zvijezde mixology scene, čija ćemo imena saznati uskoro. Weekend Food Festival ove godine želi "oko istog stola" okupiti sve one kojima su hrana i piće sastavni dio posla, od eno i gastro stručnjaka do proizvođača hrane i izlagača opreme te svih gourmet zaljubljenika.
Druženjima će svakako pridonijeti i street food court
Tamo će se predstaviti brojni domaći i regionalni restorani i ugostitelji, a show cooking stage zadovoljit će sve one koji iz prve ruke žele vidjeti kako nastaju kreativna jela, sourdough tijesto ili vrhunska kava. Predstavit će se i brojni regionalni izlagači sa svojim vinima, maslinovim uljima, tartufima, kavama, vrhunskim pivima i pićima.
Naravno, raznolike delicije i široku ponudu pića pratit će i dobra zabava, pa će svaka večer festivala biti obilježena nastupom poznatih izvođača. Kao i na prvom izdanju, najbolji svjetski i domaći chefovi udružit će snage na gala večerama u restoranima Maistre, generalnog sponzora i partnera festivala.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati