Božićni panj jedan je od najboljih blagdanskih kolača, donosimo vam recept
JEDAN od najpoznatijih i najljepših božićnih kolača definitivno je božićni panj, u svijetu poznatiji kao yule log. Iako se ne može točno utvrditi tko je prvi zaslužan za ovu čokoladnu rapsodiju koja se može naći na stolovima diljem svijeta, poznato je da su za njegovu popularizaciju zaslužni pariški pekari 19. stoljeća.
Ako se pitate zašto baš panj, ideja je nastala na temelju jedne stare blagdanske tradicije vezane za spaljivanje odsječenog komada božićnog drvca koji se na badnjak pali u peći.
Nemojte da vas zavara njegov naizgled kompliciran oblik jer ovaj je fini kolač zapravo jako jednostavno napraviti, a od sastojaka će vam trebati ovo:
Za biskvit:
4 velika jaja
135 grama šećera
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
140 grama brašna
Prvo zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i lim za pečenje namažite maslacem ili obložite masnim papirom za pečenje. Jaja pjenasto umutite mikserom oko pet minuta dok ne postanu pjenasta i gusta. Jajima dodajte šećer, ekstrakt vanilije i sol te nastavite miksati još dvije minute. Zatim pažljivo u jaja dodajte brašno - bitno je da ne bude sve odjednom nego postepeno sipajte dvije do tri žlice. Nakon što je cijelo brašno dodano, prestanite s miješanjem kako kolač ne bi bio pretvrd. Prvi dio je gotov, smjenu izlijte u namašćeni kalup. Nježno ga zagladite lopaticom, ali nemojte previše pritiskati. U prethodno zagrijanu pećnicu stavite kolač i pecite oko deset minuta kada se krenu odvajati rubovi kolača od tave. Pečeni biskvit preokrenite na čistu i suhu kuhinjsku krpu. Kada se kolač ohladi, polako i pažljivo ga zamotajte u valjak.
Za nadjev:
7 bjelanjaka
270 grama šećera
170 grama čokolade (rastopljene i ohlađene)
pola šalice ekstrakta vanilije
340 grama nezaslađenog omekšanog maslaca
šećer u prahu ili kakao za dekoraciju (nije obvezno)
U čistoj zdjeli pjenasto izmutite snijeg od bjelanjaka te ostavite sa strane. Sada uzmite malu posudicu u koju ćete staviti šećer i 2/3 vode te pustite da prokuha dok ne postane sirup. Ponovno upalite mikser te polagano krenite sipati vrući sirup u snijeg. U smjesu dodajte i otopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije te miješajte dok se smjesa ne ohladi, oko pet minuta. Na kraju dodajte otopljeni maslac te miješajte dok se sve lijepo ne sjedini. Smjesu ostavite da malo odmori prije daljnjeg koraka.
Završna faza:
Odmotajte zamotani biskvit te ga namažite s oko dvije šalice kreme, ali pazite da ostavite nekoliko centimetara nenamazano oko rubova. Kada ste gotovi ponovno zamotajte vaš biskvit u valjak. Ostatak kreme premažite preko sada već napola oformljenog panja, uzmite vilicu ili nož te krenite povlačiti linije po kremi tako da ostane gruba tekstura koja će izgledom podsjećati na koru drveta.
I ovim smo došli do kraja, sada su ostale samo finese. Tradicionalno se panj može ukrasiti malim gljivama od marcipana ili listićima bora. Kada ste sve završili, kolač stavite u hladnjak na nekoliko sati da odmori, a prije posluživanja ga pospite šećerom u prahu koji u ovoj priči ima ulogu snijega.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati