Zašto vrećica čipsa nikad nije skroz puna?

AKO VOLITE kupovati čips, bez obzira koji brend kupovali, kada otvorite vrećicu, ona će uvijek biti puna samo do pola, što je prilično razočaravajuće. Ipak, postoji dobar razlog za to.
U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namjerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja.
Naime, put vrećice čipsa od tvornice do trgovine ili automata može biti prilično neugodan. Da nema tog punjenja, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa vjerojatno bi izgledali kao gomila mrvica kada bi stigli do vas.
Ali to nije sve.
Ako ste mislili da je vrećica puna zraka – nije. Zapravo, napunjena je dušikovim plinom. Proizvođači čipsa pune vrećice ovim plinom kako bi čips ostao svjež. Ako bi vrećicu napunili običnim zrakom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario, navodi Readers Digest.
Naime, još 1994. godine znanstvenici su otkrili da izlaganje čipsa dušiku ne samo da pomaže produžiti njegov rok trajanja, već mu poboljšava okus. U pitanju je prirodan plin i potpuno je siguran.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati