Dvije trećine dnevnog kalorijskog unosa djece dolazi iz jedne vrste hrane

NOVO istraživanje pokazuje da dvije trećine kalorija koje djeca unesu potječu iz ultraprerađene hrane. Takvu hranu najčešće konzumiraju djeca bijele rase i ona iz siromašnih sredina.
Ultraprerađena hrana uključuje proizvode poput sladoleda, prerađenog mesa, čipsa, kruha, peciva, pahuljica za doručak, keksa i gaziranih pića. Često sadrži aditive, konzervanse, emulgatore, umjetne boje i arome.
U novoj studiji koju su proveli Sveučilište u Cambridgeu i Sveučilište u Bristolu, stručnjaci su analizirali četverodnevne dnevnike prehrane gotovo 3000 djece u dobi od 11 do 18 godina. Studija je pokazala da je tipična potrošnja ultraprerađene hrane bila 861 gram dnevno, što je jednako 66% dnevnog unosa energije, izvještava Wales Online.
Zanimljivo je da je studija također otkrila da je unos ultraprerađene hrane pao s 67.7% na 62.8% ukupnog energetskog unosa između 2008. i 2019. Istraživači sugeriraju da bi to moglo biti zbog pojačanih zdravstvenih kampanja koje potiču ljude da smanje unos šećera ili masne hrane. Britanska vlada uvela je i porez na šećer, što je rezultiralo smanjenom količinom šećera u pićima.
Ultraprerađena hrana dominira u prehrani adolescenata
"Na obrasce prehrane adolescenata utječu mnogi čimbenici, uključujući njihovo kućno okruženje, marketing kojem su izloženi te utjecaj svojih prijatelja i vršnjaka", izjavila je dr. Yanaina Chavez-Ugalde sa Sveučilišta u Cambridgeu, jedna od autorica studije.
"Naša otkrića jasno pokazuju da ultraprerađena hrana dominira u prehrani adolescenata, a njihova konzumacija daleko je veća od idealne, uzimajući u obzir njihove potencijalne negativne utjecaje na zdravlje", dodala je.
Dr. Esther van Sluijs, druga istraživačica s Cambridgea, komentirala je: "Ultra-prerađena hrana često je jeftinije rješenje za obitelji s ograničenim vremenom i prihodima, ali, nažalost, mnoge od tih namirnica također imaju nisku nutritivnu vrijednost."
Istraživanje je objavljeno u European Journal of Nutrition.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati