Ljudi koji ne jedu ove namirnice žive kraće, kaže dijetetičarka
AKO STE usredotočeni na to da učinite sve što možete kako biste sačuvali svoje zdravlje, sigurno već vježbate, hranite se uravnoteženo i pokušavate kontrolirati razinu stresa. Ali među popularnim stvarima koje ljudi rade kako bi svoja tijela održali zdravim dulje vrijeme, fokusiranje na uključivanje antioksidansa u prehranu mogao bi biti jedan od koraka koji većina njih pogreškom zanemaruje.
Kako donosi Eat This, neka istraživanja sugeriraju da ljudi koji unose velike količine antioksidansa imaju smanjen rizik od smrti. Jedna studija objavljena u magazinu European Journal of Nutrition pokazala je kako su dijete s većim antioksidativnim kapacitetom povezane s nižim rizikom smrtnosti od svih uzroka, uključujući kardiovaskularne i respiratorne bolesti. S tim se slaže i dijetetičarka Lauren Manaker.
''Tijekom našeg svakodnevnog života, naša tijela proizvode slobodne radikale koji s vremenom mogu izazvati oksidativni stres u našim tijelima. Iako će svatko doživjeti određeni oksidativni stres, ovaj učinak može biti pojačan zbog čimbenika kao što su jedenje pržene hrane, doživljavanje velikih količina stresa ili pušenje. Previše oksidativnog stresa povezano je s nekim negativnim zdravstvenim ishodima, uključujući Alzheimerovu bolest, bolest bubrega i određene vrste raka. Neki podaci čak sugeriraju da je previše oksidativnog stresa povezano s povećanim rizikom od rane smrti'', objašnjava Manaker.
Dakle, antioksidansi vam mogu pomoći neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres, a stručnjaci naglašavaju kako je upravo zato važno konzumirati hranu bogatu ovim nutrijentom. Namirnice koje sadrže antioksidanse te tako osiguravaju dulji život jesu bobičasto voće, posebice borovnice, tamna čokolada, pistacije, mahunarke, naranče, jagode i artičoke.