Ovo mlijeko moglo bi pomoći u snižavanju kolesterola. Nutricionisti: Zdravije je
![Ovo mlijeko moglo bi pomoći u snižavanju kolesterola. Nutricionisti: Zdravije je](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/878b7c7e-eeab-4c91-88c4-9aa55a3e3761.jpg?width=765&height=402)
MOŽDA nije prvo na popisu vaših omiljenih napitaka, ali kozje mlijeko moglo bi postati nova tajna zdravog srca. Španjolska farmaceutkinja i nutricionistica María de los Ángeles García, poznata i kao Boticaria García, istaknula je niz zdravstvenih prednosti kozjeg mlijeka u usporedbi s klasičnim kravljim mlijekom.
Danas se na policama trgovina može pronaći raznovrsna ponuda biljnih mlijeka - od bademovog i sojinog do zobenog, rižinog, kokosovog i konopljinog. No, dok traje rasprava o tome koja je zamjena za kravlje mlijeko najbolja, nutricionisti poput Garcíje skreću pozornost na pitanje: zašto uopće razmišljati o zamjeni?
Prema analizama, kozje mlijeko bi moglo biti bolji izbor zbog svoje drugačije nutritivne strukture. "Proteini u kozjem mlijeku mogu biti lakši za probavu nekim ljudima u usporedbi s onima u kravljem mlijeku. Također, kozje mlijeko stvara manje masne globule, što nekima olakšava probavu. Ipak, naglašavam da većina ljudi može bez problema probaviti kravlje mlijeko", objašnjava nutricionistica za Salud.
Upravo zbog ovih karakteristika, kozje mlijeko moglo bi biti idealno za one koji imaju osjetljiv probavni sustav ili pate od probavnih tegoba. Ipak, stručnjakinja upozorava da nije pametno mijenjati prehranu na svoju ruku ako postoje dugotrajni problemi sa želucem. "Ovaj porast probavnih smetnji dolazi zbog sve nezdravijeg načina prehrane i života. Ako već neko vrijeme osjećate nelagodu u želucu, nemojte eksperimentirati s prehranom na temelju usputnih savjeta jer to može odgoditi dijagnozu mogućeg zdravstvenog problema. Uvijek se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili individualnu procjenu svog stanja", istaknula je García.
Korisno je i za osobe koje se bore s manjkom željeza
Njene tvrdnje podupiru i znanstvena istraživanja, uključujući studije sa Sveučilišta u Granadi, koje su pokazale da kozje mlijeko može pomoći u regulaciji visokog kolesterola i očuvanju zdravlja srca. Također može biti korisno za osobe s anemijom i one koje su na dugotrajnim terapijama dodataka željeza.
Kozje mlijeko sadrži značajne količine željeza, kalcija, fosfora i magnezija, što pomaže u prevenciji anemije i degenerativnih bolesti kostiju poput demineralizacije. Kad je riječ o zdravlju srca, sadrži i do 40% manje kolesterola u usporedbi s kravljim mlijekom te obiluje omega-6 masnim kiselinama, koje su poznate po svojim blagotvornim učincima na kardiovaskularni sustav.
Stručnjaci iz platforme Zoe također su se uključili u raspravu i rangirali kozje mlijeko odmah ispod mlijeka bez laktoze na popisu najzdravijih opcija. "Kozje mlijeko može biti lakše probavljivo od kravljeg. Osim toga, nutritivno je bogatije i sadrži visoku razinu vitamina A. No, njegov specifičan okus možda neće odgovarati svima", poručuju stručnjaci.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati