Pet namirnica koje podržavaju rad žučnog mjehura

ŽUČNI mjehur mali je organ smješten ispod jetre, a njegova je glavna funkcija pohranjivanje žuči, probavne tekućine koju jetra proizvodi za razgradnju masti. Kada jedemo, žučni mjehur oslobađa žuč u probavni sustav.
Zdrava prehrana može podržati rad žučnog mjehura, dok prehrana bogata šećerima i zasićenim mastima povećava rizik od nastanka žučnih kamenaca. S druge strane, hrana bogata vlaknima, vitaminima i antioksidansima smanjuje taj rizik.
"Voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke pomažu probavi i sprječavaju nastanak žučnih kamenaca", istaknula je dijetetičarka Carly Hart. U nastavku otkrijte namirnice koje su ključne za održavanje zdravlja žučnog mjehura.
Lisnato zeleno povrće
Špinat, kelj i blitva bogati su vlaknima i magnezijem, koji poboljšavaju probavu i smanjuju rizik od žučnih kamenaca. "Vlakna pomažu u uklanjanju viška žuči iz tijela, što smanjuje rizik od kamenaca", kaže dijetetičarka Carly Hart za portal EatingWell.
Avokado
Avokado sadrži zdrave masti koje podržavaju proizvodnju žuči bez preopterećenja probavnog sustava. Također je bogat vlaknima i antioksidansima koji smanjuju upalu.
Leća
Leća je bogata biljnim proteinima i vlaknima koji podržavaju zdravu probavu i smanjuju rizik od nastanka kamenaca. "Vlakna u leći pomažu regulirati probavu i potiču protok žuči", objašnjava Hart. Možete je dodati u juhe, variva ili salate.
Jabuke
Jabuke sadrže pektin, topiva vlakna koja pomažu vezati višak kolesterola u probavnom sustavu. "Budući da nakupljanje kolesterola u žuči može pridonijeti nastanku žučnih kamenaca, konzumacija hrane bogate vlaknima poput jabuka može smanjiti taj rizik", napominje Hart. Jabuke su također bogate polifenolima i vitaminom C, koji smanjuju oksidativni stres i upale te podržavaju zdravlje jetre i žučnog mjehura.
Cikla
Cikla je bogata hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje žučnog mjehura, jetre i probavnog sustava. Vlakna, betain i antioksidansi pomažu u proizvodnji žuči, smanjuju upalu i potiču zdravu probavu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati