Vrlo su zdravi: Sedam razloga zašto biste trebali često jesti krastavce
KRASTAVCI su vrsta povrća koju mnogi jako vole jesti tijekom toplijih dana, a posebice tijekom ljeta kada ih mnogi jedu kao dodatak jelima ili uživaju u krastavcima kao osvježavajućem zalogaju. Ovo povrće sastoji se od gotovo 95 posto vode i ima malo kalorija, što ga čini još boljim odabirom za jelo tijekom ljetnih mjeseci.
Osim što je ukusno i osvježavajuće, redovita konzumacija krastavca povezana je s različitim zdravstvenim dobrobitima, poput gubitka kilograma, boljeg krvnog tlaka i slično. Evo sedam zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s redovitim jedenjem ovog popularnog povrća.
Poboljšavaju zdravlje kože
Krastavci sadrže puno vode i protuupalna svojstva koja mogu pozitivno utjecati na zdravlje i izgled kože. Ako se često konzumiraju, s vremenom mogu ublažiti nadraženost, smanjiti otekline i koži dati osvježeni izgled. Osim što ih možete jesti, popularno je koristiti ih u njezi kože, posebice stavljati na oči kako bi se smanjila oteklina i povukli podočnjaci.
Sadrže hranjive nutrijente
Krastavci nemaju puno kalorija, ali zato sadrže dobar izvor hranjivih tvari. Primjerice, u krastavcima se nalaze vitamini C i K, kalij, magnezij i mangan - svi nutrijenti koji podržavaju cjelokupno zdravlje. Jedenje krastavaca u različitim kombinacijama pomaže da se u tijelo unesu potrebni nutrijenti, a s obzirom na mali broj kalorija, ne treba se bojati količine koju želite konzumirati.
Konzumacija pomaže s održavanjem hidracije
Kako prenosi Health Shots, krastavci se sastoje od 95 posto vode, što ih čini izvrsnim povrćem koje će pomoći da budete hidrirani. Jedenje krastavaca pomaže u održavanju dovoljne količine tekućine u tijelu, osobito tijekom vrućih dana ili nakon intenzivne tjelesne aktivnosti, poput treninga.
Pomažu u mršavljenju
Zbog visokog sadržaja vode i malog sadržaja kalorija, krastavci su idealna namirnica za sve koji žele smršavjeti. Ovo povrće pomoći će vam da se osjećate siti te spriječiti prejedanje, čime utječe na smanjenje ukupnog unosa kalorija. Krastavce je vrlo popularno jesti u salatama, primjerice miješanoj ili šopskoj, a tu je i salata od krastavaca s vrhnjem, posebno popularna tijekom ljeta.
Sadrže antioksidativna svojstva
Krastavci su bogati antioksidansima, uključujući flavonoide i tanine, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upale u tijelu. Ovi antioksidansi mogu smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti, prenosi Health Shots.
Pospješuju probavu
Jedno od povrća koje pozitivno utječe na zdravlje probave su krastavci, a razlog je sadržaj vlakana koji se nalazi u njima. Sadržaj vlakana u krastavcima utječe na pravilan i dobar rad probavnog sustava. Konzumiranje krastavaca pomaže regulirati rad crijeva, sprječava zatvor i utječe na cjelokupno zdravlje crijeva.
Pomažu kontrolirati razinu šećera u krvi
Osim svega navedenog, krastavci mogu pomoći i u kontroliranju razine šećera u krvi. Kako prenosi Health Shots, konzumiranje krastavaca može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i spriječiti komplikacije povezane s dijabetesom. Krastavci sadrže nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnom namirnicom za dijabetičare.