Jezikova juha: Kuhari tjerali Stephana van iz restorana i nazvali ga prevarantom
Tekst: N.Š.
Screenshot: RTL
KULINARSKI majstor Stephan Macchi u ovotjednoj emisiji Jezikove juhe imao je zahtjevan posao discipliniranja bahatih kuhara zagrebačkog "Mirnog kutića" u Tkalčićevoj ulici.
> Tema: Jezikova juha - galerije fotografija i video klipovi
"Pustite nas na miru i odlazite", poručili su bahati kuhari kulinarskom majstoru. Mladi šef kuhinje, Saša, kaže kako je zadovoljan poslom, ali želi "slobodnije ruke". Stephan je 22-godišnjem šefu kuhinje i njegovom 18-godišnjem pomoćniku zamjerio lošu higijenu, jer jedan od njih ima metalni privjesak što zbog isparavanja može biti otrovno, a primijetio je i velik broj muha u restoranu. Kaže da se mladi šef ne zna postaviti. Stephan je zadovoljan izgledom restorana koji ima vanjsku i unutarnju terasu, ali smatra da je kuhinja premala.
"Ovo ni mačka ne bi jela"
Restoran nudi uglavnom roštilj i pizze, ali kulinarski je stručnjak odlučio probati rižoto. "Sitnije dagnje nisam vidio u životu. Ovo ni mačka ne bi jela", rekao je Stephan i dodao da to ne bi jeo ni da mu plaćaju. Nakon toga na red su došli ćevapi i pečenje s roštilja koji su dobili nešto bolju ocjenu. Rižoto je završio u smeću. "Stephan misli da je pokupio svu pamet svijeta zato što je završio neke kuharske škole", rekao je kuharski pomoćnik Tadej. Došlo je do prepirke s kuharima koji su se našli uvrijeđeni zbog Stephanovih kritika.
Nepotreban kebab
Drugi dan kulinarski je majstor spazio kebab koji se prodaje u sklopu restorana. "Što je ovo sad", čudio se Stephan i rekao da to ružno izgleda. Ponovo se posvađao s kuharima oko kuhanja krumpira koji su mu rekli da on nije kuhar, već obični prevarant. Popričao je s vlasnikom o kebabu za koji mu je rekao da je suvišan, a s Tadejem se složio da hrana na slikama u jelovniku izgleda nejestivo.
Poklonio kuharima pet knjiga o bontonu
Treći dan Stephan je sazvao sastanak osoblja i vlasnika. Pokazao je vlasniku video snimku razgovora s kuharima koju su analizirali. "Meni je to guba. Mislim da su povišeni tonovi zdravi za atmosferu", rekao je vlasnik. Pomoćni kuhar je želio istjerati Francuza van iz restorana, ali ga je šef brzo smirio. Stephan je preporučio uvođenje novih jela na jelovnik koji je nazvao "ograničenim". Napravio je promotivne letke za restoran koji želi privući ljude i nakon ljetne sezone, a prijavio ga je i u turističkom uredu kako bi provukao strane goste. Poklonio je kuharima pet knjiga o bontonu, na što je mladi kuhar burno reagirao.
"Konačno se osjećam kao šef kuhinje"
Četvrti je dan suradnja s glavnim kuharom mnogo bolje tekla. Prolaznicima na ulici ponuđena je degustacija jela što je rezultiralo vrlo pozitivnim reakcijama. Stephan se posvađao s konobarom, jer ga je bahato pitao kakva su to nova jela na meniju. Popričao je s pomoćnim kuharom koji mu je rekao da se zapravo želi baviti slikarstvom. Tadej je na kraju otišao, a glavni je kuhar počeo pažljivo slušati Stephanove savjete. Sve je bilo spremno za savršenu večeru. Restoran je bio pun, glavni je kuhar pripremio odlična jela, a osoblje je izvrsno funkcioniralo. Stephan je otišao zadovoljan, a Saša je ustvrdio da se konačno osjeća kao šef kuhinje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati