Evo zašto su uredi savršeno mjesto za širenje koronavirusa
DILJEM svijeta milijuni ljudi napustili su svoje urede kada su vlade država donijele odluku da zaposlenici rade od kuće. Ove su mjere jedan od načina na koje svijet pokušava zaustaviti širenje koronavirusa jer su radnici sigurniji od infekcije dok su izolirani u svojim domovima nego dok rade u prepunim uredima, piše BBC.
Ovo nisu samo mjere opreza jer su uredi pogodna mjesta za širenje virusa i bakterija, što se dokazalo nebrojeno mnogo puta. Naime, kada jedna osoba dođe bolesna na posao, kašlje i kiše u uredu, ubrzo se razboli još nekoliko i taj se ciklus nastavlja dalje.
Istraživanja su pokazala da se mikrobi, virusi i bakterije šire lako u uredima. Krissi Hewitt, direktor institucionalnog istraživanja i strateških inicijativa na Školi znanosti i matematike u Sjevernoj Karolini, istraživala je raznolikost i obilje mikro bakterijskog života u uredima i došla je do važnih zaključaka.
"Ljudi puno vremena tijekom dana provode u uredima u kojima dijele prostor s drugima, a pojačani kontakt s površinama koje mnogi dodiruju povećava količinu mikroba i na tim površinama i u zraku", kaže ona.
Mikrobi se vrlo brzo prenose u poslovnim prostorima
Drugim riječima, mnoge od često diranih površina u vašem uredu mogu biti prenositelji virusa. Što više kolega dođe u kontakt s njima, veći je rizik od zaraze.
Prema jednoj studiji sa Sveučilišta u Arizoni, površine kao što su hladnjaci, drške ladica, ručice slavina, kvake na vratima i aparati za kavu imaju najveću koncentraciju mikroba na sebi, a prema drugom istraživanju, koje je izvršilo American Society for Microbiology, oni se vrlo brzo prenose u poslovnim prostorima. Istraživači su došli do ovog zaključka tako što su bezopasni virus stavili na samo jednu kvaku ili na stol u uredu poslovne zgrade. Prvo područje koje je bilo zaraženo bila je soba za ispijanje kave, a tijekom dva sata virus se mogao detektirati na 40 do 60 posto radnika, posjetitelja i predmeta koji se često dodiruju.
Ako zaposlenici ne vode mnogo računa o higijeni, ovaj proces može biti i brži: jedna studija iz 2019. godine ustanovila je da samo u 61 posto ureda u Velikoj Britaniji radnici nakon odlaska u kupaonicu peru ruke kako treba, toplom vodom i sapunom.
Virus u zraku
"Najveći rizik nije u samoj uredu, nego u bolesnim radnicima. Ako je jedna osoba bolesna, ona će prenijeti mikrobe kašljanjem i kihanjem, dodirivanjem površina i bliskim kontaktom s drugima. Čak i ako ona ostane za svojim stolom, mikrobi se mogu raširiti preko letećih kapljica koje mogu pasti na bilo koju površinu i kontaminirati je", kaže doktorica Ali Khan, epidemiologinja i profesorica na College of Public Health UNMC na University of Nebraska.
Zrak koji cirkulira u uredima također može pridonijeti širenju mikroba. Hewitt kaže da u zatvorenim prostorima mikrobi funkcioniraju kroz zrak i kroz sustav za grijanje, ventilaciju i klimu.
"Održavanje sustava i filtracija imaju veliki utjecaj na to kako kontaminanti lebde kroz zrak pa u zgradama koje se ne održavaju kako treba cirkulacija, filtracija, vlažnost zraka i temperatura u uredu mogu pridonijeti taloženju veće količine mikroorganizama", kaže ona.
Nastavite prati ruke
Kućni "uredi" u kojima su sada mnogi od nas lakše su kontrolirana okruženja jer u njima cirkulira manje ljudi pa postoji manje površina na kojima se mikrobi zadržavaju, kaže Lisa Ackerley iz International Scientific Forum on Home Hygiene. U kući nema toliko kritičnih površina, niti ćete se morati brinuti o tome paze li vaši kolege na higijenu.
Ako iziđete, i dalje možete unijeti virus u kuću sa sobom ako niste pažljivi.
"Virus se ne može sam od sebe pojaviti u vašoj kući, nego ga u nju mora unijeti inficirana osoba", kaže Khan. To znači da ako ste bili u kontaktu s nekim tko je bolestan ili ako ste dodirnuli inficiranu površinu, možete virus prenijeti u svoj dom.
Ipak, trebate zapamtiti da se virusi razvijaju samo u tijelu, a u njega ih unosite najčešće tako što rukama dodirnete lice. Ovo vrijedi i za koronaviruse, uključujući i Sars-CoV-2: čak i ako je virus na vašim rukama, on mora pronaći način da uđe u organizam.
Zbog toga je važno da, bez obzira na to jeste li u uredu ili kod kuće, pravilno dezinficirate ruke. Perite ih sapunom i toplom vodom, ne kraće od 20 sekundi, što češće možete ili koristite sredstvo za dezinfekciju koje sadrže više od 60 posto alkohola.