Istraživanje: Umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja raka jetre
![Istraživanje: Umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja raka jetre](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/fc502b9b-b636-426b-85d3-5bdc79a31cad.jpg?width=765&height=440)
UMJERENA konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu i Sveučilišta u Southamptonu proučavali su medicinske podatke gotovo pola milijuna zdravih ljudi i zaključili da "ispijanje bilo koje vrste kave smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti jetre".
Oliver Kennedy, glavni autor studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, kazao je da bi kava mogla biti "potencijalno sredstvo prevencije kronične bolesti jetre".
U osoba koje su umjereno konzumirale kavu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke kronične bolesti jetre u usporedbi s ljudima koji nisu pili kavu.
Baza podataka
No znanstvenici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti.
Istraživanje Kennedyjeva tima upućuje na najveću korist za jetru kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šalice kave.
Do tog su zaključka došli proučavajući desetljećima pohranjivane medicinske podatke ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kave, koje su usporedili s razvojem kroničnih bolesti jetre.
Radi se o podacima iz britanske Biobanke, "opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola milijuna britanskih korisnika".
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati