Konzumova tuna s Tajlanda puna histamina: "RIAL - tuna komadi u salamuri" povlače se s tržišta!
Foto: Ilustracija
MINISTARSTVO poljoprivrede izvijestilo je o povlačenju s tržišta Konzumove konzervirane tunjevine uvezene iz Tajlanda. "RIAL - tuna komadi u salamuri", pakiranje od 160 grama proizvedeno u listopadu 2012. godine, s rokom upotrebe do listopada 2015. godine, sadrže prevelike količine histamina!
Ova tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice, upozoravaju iz Ministarstva. Prekomjernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija.
Podsjećamo, ovo nije prvi put da se tajlandsku tunu povlači s tržišta:
> Hitno se povlači s hrvatskog tržišta: Nemojte jesti tunu s Tajlanda!
> Ugroženo zdravlje potrošača: Hitno se povlači Konzumova K plus tunjevina!
Priopćenje Ministarstva poljoprivrede prenosimo u cijelosti:
"Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: RIAL - tuna komadi u salamuri, lot: UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY, pakiranje: 160g, rok upotrebe: 10.2015.
Putem HR RASFF sustava, dana 7. veljače 2013. godine zaprimljena je hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenih viših količina histamina u predmetnoj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu ("Narodne novine", br. 74/08, 156/08, 89/10 i 153/11).
Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice.
Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka KONZUM d.d., započela je provoditi mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta te najavila i provođenje mjera obavješćivanja potrošača o spornom proizvodu putem medija.
Potrošačima koji su navedeni proizvod kupili, savjetuje se da isti ne konzumiraju.
Podaci o proizvodu:
Proizvod: RIAL - tuna komadi u salamuri
Pakiranje: konzerva (160 g)
Datum proizvodnje: 10.2012.
Rok trajanja: 10.2015.
Br. serije/Lot: UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY
Zemlja podrijetla: Tajland
Uvoznik i distributer: KONZUM d.d., M. Čavića 1a, Zagreb"
Plave ribe najčešći uzrok histaminskog trovanja
Histamin je normalni sastojak svakog organizma, te se ubraja u tkivne hormone. Najviše ga ima u koži, plućnom i živčanom tkivu, te mastocitima. Međutim, kako su već ranije upozoravali iz Zavoda za javno zdravstvo, unos histamina u organizam u većim količinama može imati toksično djelovanje izazivajući simptome otrovanja.
U našim je krajevima najčešći uzrok histaminskog otrovanja upravo konzumacija različitih vrsta plave ribe ili njihovih konzervi u kojima je stvorena velika količina histamina. Meso plave ribe je, naime, bogato histidinom od kojeg može nastati histamin. Histamin u plavoj ribi može nastati zbog bakterijskog djelovanja, ali puno je opasnija situacija u kojoj se histamin u tijelu ribe stvara zbog toga što riba nakon ulova nije dobro ohlađena. U takvim je slučajevima zapravo jako teško uočiti da se riba pokvarila, a veliki je problem što histamin neće nestati niti termičkom obradom: ova tvar, naime, izdržava temperaturu i do 200 stupnjeva Celzijusa, zbog čega nastavlja biti prisutna u spremljenoj ribi ili u ribi u konzervi.
Trovanje histaminom može uzrokovati čak i smrt!
Trovanje histaminom ovisi o sadržaju histamina u ribi, o tjelesnoj masi čovjeka te o količini histamina u samoj namirnici. Ljudski organizam može podnijeti relativno velike količine histamina unesenoga u organizam namirnicama. Oko 95 posto histamina unesenoga u organizam preko probavnoga sustava crijevne bakterije acetiliraju i razgrade, te ga na taj način inaktiviraju. Otrovanje hranom sigurno izazivaju količine od 60 do 100 mg histamina na 100 g konzumirane ribe.
Simptomi histaminskog otrovanja javljaju se vrlo brzo nakon konzumiranja hrane bogate histaminom, otprilike u razdoblju od 10 minuta do 3 sata nakon konzumacije sumnjive namirnice. Oni uključuju: utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoću u ustima, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, proljev, grčeve u trbuhu, otok usnica, lica i jezika. Otrovana se osoba znoji, osjeća svrbež kože; sluznica očiju, koža lica i tijela obično su zacrvenjene. Moguć je i pad krvnoga tlaka, nastanak neugodnoga osjećaja lupanja srca te paraliza disanja. Težinu kliničke slike uzrokovane ovim otrovanjem potvrđuju i literaturni podatci koji bilježe i smrtne slučajeve nastale kao posljedica ovoga otrovanja.
Liječenje otrovanih osoba obuhvaća hitno ispiranje želudca, davanje antihistaminika koji se nađu pri ruci te dopremanje otrovanih u najbližu bolnicu. U slučaju otrovanja na moru bitno je hitno krenuti prema kopnu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati