U Hrvatskoj pala proizvodnja kravljeg mlijeka i sira
PROIZVODNJA kravljeg mlijeka u Hrvatskoj je prošle godine pala za 2,6 posto, ovčjeg mlijeka za 8,7 posto, dok je proizvodnja kozjeg mlijeka povećana za 4,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Tako je prošle godine prikupljeno 476.773 tone kravljeg mlijeka ili 2,6 posto manje nego u godini ranije, a ovčjeg mlijeka 2.827 tona ili 8,7 posto manje. Istodobno je kozjeg mlijeka prikupljeno 4,4 posto više, ili 4.220 tona.
Statistički podaci o proizvodnji svježih mliječnih proizvoda pokazuju da je lani zabilježen pad proizvodnje konzumnog mlijeka (mlijeka za piće) za 4,9 posto, na 279.195 tona, a pala je i proizvodnja fermentiranih proizvoda (jogurti, napici od jogurta i dr.), za 4,9 posto, na 85.960 tona.
Pala i proizvodnja kravljeg sira
Proizvodnja kravljeg sira pala je, pak, za 3,3 posto, na 34.496 tona. Proizvodnja vrhnja u 2017. je prema godini ranije povećana za 3,7 posto, na 30.506 tona, a povećana je i proizvodnja maslaca, za 15,4 posto, na 4.317 tona.
DZS podatke o godišnjoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) - Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka (SLKM).
U Hrvatskoj, napominju statističari, djeluje četrdesetak mljekara za koje SLKM analizira otkupljeno mlijeko i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji, a obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare.