Policija upozorava na mogućnost trovanja ugljičnim dioksidom kod spremanja mošta
Foto: Ilustracija
POVODOM sezone branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume, Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je preventivno upozorenje građanima na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
"Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.
U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.
Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.
Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu", stoji u priopćenju MUP-a.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati