Na Kvarneru analizirali sladolede, u 41 posto utvrđen povećan broj bakterija

PREMA ispitivanjima Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvaliteta sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego lani, piše Novi list, dodajući da je ispitivan sladoled uglavnom u objektima u priobalju i na kvarnerskim otocima PGŽ-a.
U uzorcima koji su obrađivani utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija koji su glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda, no Ivona Žarkovac Saršon s Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša kaže kako te bakterije ne ugrožavaju ljudsko zdravlje.
"Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene ni u jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta", ističe Saršon Žarkovac.
41 posto nije bilo zadovoljavajuće
"U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili lani, kada je taj postotak iznosio 33 posto", komentirala je Žarkovac Saršon.
Otkrila je kako oni ne određuju kazne niti penaliziraju ugostitelje, samo im napišu nalaz, a svako daljnje postupanje je na vlasnicima i voditeljima objekata.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati