Slab unos vitamina i omega-3 uzrokuje probleme s plućima
VEĆINI tinejdžera u SAD-u i Kanadi riba ili voće nisu na listi najomiljenijih jela. Također, 20% populacije mlađe od 18 godina kašlje, WHEEZE i boluje od astme i bronhitisa. Znanstvenici s Harvard School of Public Health (HSPH) pronašli su vezu između te dvije činjenice.
Studija provedena na 2,100 starijih srednjoškolaca otkrila je da oni koji jedu manje voća i ribe imaju slabija pluća, javlja Science Daily.
"Većina adolescenata u našoj studiji konzumira manje voća, povrća, vitamina E i omega-3 masnih kiselina od preporučene dnevne doze," izjavila je Jane Burns s HSPH-a. "Ti mali unosi povezani su sa slabijim funkcioniranjem pluća i povećanim rizikom oboljenja od astme i kroničnog bronhitisa."
Pušenje je glavni uzrok tih plućnih oboljenja, a uživanje duhana i duhanskih proizvoda čak učetverostručuje rizik kod pušača u odnosu na nepušače. Kombinacija pušenja i nedovoljnog unosa vitamina i ostalih hranjivih tvari sedam puta povećava rizik oboljenja od kroničnog bronhitisa.
Zagađenost zraka može dodatno pogoršati situaciju. Različite razine gradskog zagađenja i socioekonomski faktori mogu zakomplicirati studiju poput ove, pa su se znanstvenici ograničili samo na adolescente iz srednje velikih ruralnih i SUBURBAN sredina. Iako je već ranije pokazano da su astma, WHEEZING i kašalj u djece i odraslih povezani s prehranom siromašnom voćem, povrćem, vitaminima i omega-3 masnim kiselinama, ovo je jedno od najvećih istraživanja te veze kod tinejdžera.
Tinejdžeri koji su konzumirali najmanju količinu vitamina E, bilo u hrani ili suplementima, imali su veće šanse oboljenja od astme. Vitamin E koji možemo naći u zelenom, lisnatom povrću, biljnim uljima, koštunjičavom voću, žitaricama i mesu, nužan je za održavanje normalne strukture plućnih stanica, i štiti ih od oštećenja uzrokovanih zagađivačima.
Vitamin C također je nužan za obranu pluća i ostalih organa od infekcija i trošenja tijekom života. Izvori bogati tim vitaminom su Naranče, limuni, rajčice, zeleno povrće, krumpiri i jagode. No, čak i oni koji su konzumirali graničnu količinu nisu bili pošteđeni problema s plućima, tako da Burns sumnja kako je dnevna doza premala te tvrdi da ju treba povisiti sa 85 na 100 miligrama.
Riba je najmrskija namirnica testiranih tinejdžera. Masne kiseline kojima je riba bogata potrebne su pogotovo kod ubrzanog rasta za vrijeme adolescencije. Losos, CATFISH I POLLOCK domar su izvor omega-3 masnih kiselina, i zajedno s haringom sadrže manje žive. Tuna i sabljarka također su bogate omega-3 masnim kiselinama, ali imaju i veće količine žive. Omega-3 masne kiseline pomažu srce i pluća održati zdravima štiteći ih od raznih uzročnika upala.
Burns je također rekla kako sami suplementi nisu dovoljni, te da navedene nutrijente treba uzimati i u prirodnom obliku, jer je dokazano da takvim unosom imaju veći biološki efekt.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati