Znanstvenici: Cimet smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara
Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAMO pola žličice cimeta na dan znatno smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara, pokazalo je najnovije istraživanje američkih znanstvenika.
Do otkrića je najprije slučajno došao Richard Anderson iz američkog Centra za istraživanje prehrambenih navika u SAD-u, koje djeluje pri američkom ministarstvu poljoprivrede u Beltsvilleu u Marylandu, piše New Scientist.
"Istraživali smo kakav učinak na razinu šećera u krvi imaju razne prehrambene namirnice. Jedna od njih bila je popularna američka slastica, pita od jabuka, u kojoj najčešće ima i cimeta. Očekivali smo loš rezultat, no postigli smo suprotno", kazao je Anderson za časopis New Scientist.
Aktivni sastojak cimeta je u vodi topiv sastojak polifenola poznat pod nazivom MHCP. U laboratorijskim pokusima MHCP oponaša inzulin, aktivira njegove receptore i u stanicama djeluje u sinergiji s inzulinom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dr. Alam Khan koji je tijekom postdiplomskog studija u SAD-u surađivao s Andersonom u njegovu laboratoriju u Marylandu, odlučio je organizirati istraživanje na dobrovoljcima u Pakistanu. Pacijentima koji su bolovali od dijabetesa tipa 2 svakodnevno je nakon obroka propisao uzimanje jednog, tri ili šest grama cimetova praha u kapsulama.
Nakon nekoliko tjedana svi su dobrovoljci pozitivno reagirali na "lijek". Razina šećera u krvi pacijenata bila je za 20 posto manja nego kod onih koji nisu uzimali kapsule. Nekima među njima izmjerena je normalna razina šećera u krvi, a nakon prestanka uzimanja kapsula s cimetom, razina šećera u krvi opet im se povećala.
Znanstvenici su ustanovili da konzumiranje cimeta ima još pozitivnih učinaka, primjerice, kod pacijenata je smanjena razina masnoća i "lošeg" kolesterola u krvi.
"Ne preporučujem konzumiranje više kolača koji sadrže cimet, jer u njima ima previše masnoća i šećera", kazao je Anderson. "No, preporučujem dodavanje cimeta drugim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, primjerice tostu, kavi, voćnom soku ili žitaricama".
Anderson je upozorio da se aktivni sastojak cimeta ne nalazi u cimetovu ulju, nego u začinu koji se prodaje kao prah. Andersonov tim znanstvenika planira nastaviti testiranja u SAD-u.
(Hina) mh dgk
Do otkrića je najprije slučajno došao Richard Anderson iz američkog Centra za istraživanje prehrambenih navika u SAD-u, koje djeluje pri američkom ministarstvu poljoprivrede u Beltsvilleu u Marylandu, piše New Scientist.
"Istraživali smo kakav učinak na razinu šećera u krvi imaju razne prehrambene namirnice. Jedna od njih bila je popularna američka slastica, pita od jabuka, u kojoj najčešće ima i cimeta. Očekivali smo loš rezultat, no postigli smo suprotno", kazao je Anderson za časopis New Scientist.
Aktivni sastojak cimeta je u vodi topiv sastojak polifenola poznat pod nazivom MHCP. U laboratorijskim pokusima MHCP oponaša inzulin, aktivira njegove receptore i u stanicama djeluje u sinergiji s inzulinom.
Nakon nekoliko tjedana svi su dobrovoljci pozitivno reagirali na "lijek". Razina šećera u krvi pacijenata bila je za 20 posto manja nego kod onih koji nisu uzimali kapsule. Nekima među njima izmjerena je normalna razina šećera u krvi, a nakon prestanka uzimanja kapsula s cimetom, razina šećera u krvi opet im se povećala.
Znanstvenici su ustanovili da konzumiranje cimeta ima još pozitivnih učinaka, primjerice, kod pacijenata je smanjena razina masnoća i "lošeg" kolesterola u krvi.
"Ne preporučujem konzumiranje više kolača koji sadrže cimet, jer u njima ima previše masnoća i šećera", kazao je Anderson. "No, preporučujem dodavanje cimeta drugim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, primjerice tostu, kavi, voćnom soku ili žitaricama".
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Anderson je upozorio da se aktivni sastojak cimeta ne nalazi u cimetovu ulju, nego u začinu koji se prodaje kao prah. Andersonov tim znanstvenika planira nastaviti testiranja u SAD-u.
(Hina) mh dgk

Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati