Prihvaća sve uloge da bi prehranio obitelj, no u svakoj briljira izvedbom

Foto: Press

Jedan diskretni heroj američkog filma. Mada realno nije toliko ni diskretan, otprilike svi koji zapamte Brada Dourifa, oni ga i cijene, a koji ga zaborave, sjete ga se čim ga vide. Ljubav između njega i gledatelja uvijek je cvjetala i nikad presahla.

Apsolutno divan kao Billy Bibbit u Letu iznad kukavičjeg gnijezda, najdraži suzatvorenik Jacka Nicholsona (uz Poglavicu), zadužio je nominaciju za Oscara za tu ulogu, ali ne samo to, već je osvojio i Zlatni globus, kao i nagradu BAFTA. A to mu je bilo prvo pojavljivanje na velikom platnu.

Miloš Forman je imao njuh za takve talente, Dourif nije jedini nepoznat momak u vrijeme Leta koji je poslije tog filma postao zvjerka (Will Sampson, Danny DeVito, Christopher Lloyd, Vincent Schiavelli). Redatelj ga je kasnije ponovo pozvao i za svoj Ragtime te još jednom pogodio.

 

Poslije toga je samo nastavio briljirati, uglavnom iz onog najboljeg plana, drugog. David Lynch ga je uposlio u Duneu i Plavom baršunu, John Huston u Uspjehu po svaku cijenu (Wise Blood, glavna uloga!), Alan Parker u Mississippiju u plamenu, Peter Jackson u Gospodaru prstenova, a Herzog čak u četiri naslova. Jeziv, na najbolji način jeziv, bio je u Istjerivaču vraga III, a teško da se može biti jeziviji nego što je mali Chucky u serijalu Child's Play i pogađate, Chuckyjev glas pripada - Bradu Dourifu.

Sebe naziva filmskom "kurvom"

Na TV-u je tek pokazao kakav je top igrač. Njegov doktor Cochran iz Deadwooda, mudri i brižni gospodin među divljim alama naslovnog grada, perfekcija je kakva se rijetko viđa, ali moramo spomenuti i bljesak u jednoj epizodi Dosjea X, kada je na svoj način iznio Hannibal-Lecterovsku ulogu Luthera Lee Boggsa, ništa slabije nego što bi to Sir Hopkins uradio. 

Ukupno skoro 180 uloga ispred kamere, što bi značilo u prosjeku između četiri i pet godišnje ako se krene od Leta iznad kukavičjeg gnijezda kao polazne točke. To nije blisko rekordima, ali definitivno je dosta snimljenog materijala. I Dourif je više puta objasnio kako sebe čak vidi kao "kurvu" (njegov odabir izraza) i da bira tek kada ima nekoliko opcija, a inače prihvaća skoro svaku ponudu koju mu stave na stol.

Prehraniti obitelj, to je najbitnije u njegovom slučaju i ne postoji normalna osoba koja mu ima što zamjeriti. Kada se uzme i to u obzir, onda je tek posebno fascinantno koliko je inspiriran i posvećen u apsolutno svakom glumačkom izletu, bilo da snima remek-djelo u nastajanju ili običnu brlju od projekta o kojoj dan poslije premijere nijedne novine više neće pisati. 

Spektar likova, nijedan sličan prethodnom, nijedan ni približan narednom, a samo jedan čovjek u sedlu. Odlika velikana sporednog zanata, što on i jest. Bradford Claude Dourif.