Robert De Niro je za ove filmove bio nominiran za Oscara. Koja mu je najbolja uloga?

Foto: EPA

ROBERT De Niro je u svojoj dugogodišnjoj karijeri utjelovio mnogo likova, a za mnoge od tih uloga bio je nominiran i osvojio brojne prestižne nagrade. De Niro je u karijeri dosad bio osam puta nominiran za Oscara te je dva puta i osvojio nagradu. Oscare je osvojio za filmove Kum II (The Godfather Part II) iz 1974. godine i Razjareni bik (Raging Bull) iz 1980. godine.

Osim ovih, De Niro je za Oscara u kategorijama glavnog ili sporednog glumca bio nominiran i u ovih šest filmova: Taksist (Taxi Driver) iz 1976. godine, Lovac na jelene (The Deer Hunter) iz 1978. godine, Buđenja (Awakenings) iz 1990. godine, Rt straha (Cape Fear) iz 1991. godine, U dobru i u zlu (Silver Linings Playbook) iz 2012. godine te Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon) iz 2023. godine.

Kum II (The Godfather Part II)

Robert De Niro je u nastavku filma Kum II redatelja Francisa Forda Coppole utjelovio mlađu verziju Vita Corleonea, kojeg je u prvom filmu, u starijoj verziji, tumačio Marlon Brando. Glumac je za ulogu Corleonea 1975. godine na Oscarima pobijedio u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Radnja drugog filma opisuje rani život i karijeru Corleonea u New Yorku 1920-ih, kao i trenutke u sadašnjosti u kojoj njegov sin Michael (Al Pacino) širi i jača kontrolu nad obiteljskim kriminalnim carstvom. Drugi dio Kuma sveukupno je bio nominiran za 11 Oscara, a te 1975. godine proglašen je i najboljim filmom na dodjeli nagrada. 

Taksist (Taxi Driver)

Za ulogu u kriminalističkoj drami Martina Scorsesea, Robert De Niro dobio je još jednu nominaciju za Oscara. U Taksistu De Niro utjelovljuje glavnu ulogu, taksista Travisa Bicklea, psihički nestabilnog veterana Vijetnamskog rata koji radi kao noćni taksist u New Yorku. Bickle je usamljenik koji ima čvrsta razmišljanja o tome što je ispravno, a što loše s čovječanstvom.

Taksist je bio nominiran za četiri Oscara, ali nije odnio nagradu ni u jednoj kategoriji, uključujući i onu za najboljeg glavnog glumca u kojoj je bio nominiran Robert De Niro. 

Lovac na jelene (The Deer Hunter)

Baš kao i za ulogu u Taksistu, Robert De Niro je za ulogu u ratnoj drami Michaela Cimina bio nominiran za najboljeg glavnog glumca na Oscarima. Iako tu nagradu nije osvojio, ovo je jedna od njegovih poznatijih uloga. Radnja filma, u kojem je De Niro tumačio Michaela, detaljno ispituje načine na koje Vijetnamski rat utječe i remeti živote nekoliko prijatelja u malom gradu u Pennsylvaniji.

Film Lovac na jelene sveukupno je bio nominiran za devet Oscara 1979. godine, a te je godine na Oscarima proglašen najboljim filmom.

Razjareni bik (Raging Bull)

Uloga u biografskoj sportskoj drami Martina Scorsesea donijela je Robertu De Niru drugog Oscara u karijeri, i to za najbolju glavnu ulogu. Radnja filma prati život boksača Jakea LaMottea čija su nasilnost i temperament, koji su ga doveli do vrha u ringu, uništili njegov život izvan njega.

Razjareni bik imao je osam nominacija za Oscara. Osim za glavnog glumca, film je pobijedio i u kategoriji Oscara za najbolju montažu, a nagradu je osvojila Thelma Schoonmaker.

Buđenja (Awakenings)

Robert De Niro je u biografskoj drami Buđenja redateljice Penny Marshall bio nominiran za Oscara u glavnoj ulozi. De Niro je u filmu utjelovio Leonarda Lowea, jednog od pacijenata liječnika dr. Malcolma Sayera (Robin Williams), koji njega i druge pacijente pokušava izliječiti od njihovog katatoničnog stanja lijekom koji se 1960-ih uglavnom koristio za liječenje Parkinsonove bolesti.

Film je bio nominiran za ukupno tri Oscara, uključujući Oscara za najbolji film i Oscara za najbolji adaptirani scenarij, ali nije pobijedio ni u jednoj kategoriji.

Rt straha (Cape Fear)

Još jednu nominaciju za Oscara za najboljeg glavnog glumca, Robert De Niro dobio je za ulogu u kriminalističkom trileru Rt Straha redatelja Martina Scorsesea. De Niro je u filmu utjelovio Maxa Cadyja, osuđenog silovatelja koji je pušten iz zatvora nakon što je odslužio četrnaestogodišnju kaznu. Nakon izlaska iz zatvora, Cady uhodi obitelj odvjetnika koji ga je prvobitno branio.

Rt straha je na Oscarima 1992. bio nominiran u dvije kategorije, a drugu nominaciju je dobila Juliette Lewis za najbolju sporednu ulogu. Ali, baš kao i De Niro, na kraju nije osvojila Oscara.

U dobru i u zlu (Silver Linings Playbook) 

Idući film za koji je De Niro na Oscarima bio nominiran za najbolju sporednu ulogu bio je romantična komedija-drama Davida O. Russella. U filmu je Robert De Niro glumio Pata Solitanoa Sr., oca Pata Solitanoa Jr., kojeg je u filmu utjelovio Bradley Cooper.

Radnja filma prati bivšeg učitelja Pata koji se, nakon boravka u mentalnoj ustanovi, vraća roditeljima i pokušava se pomiriti s bivšom ženom. Međutim, stvari za Pata postaju izazovnije kada upozna Tiffany (Jennifer Lawrence), tajanstvenu ženu s vlastitim problemima iz prošlosti. 

Robert De Niro nije dobio Oscara za najbolju sporednu ulogu, a film je 2013. godine bio nominiran za osam Oscara. Jedino je Jennifer Lawrence pobijedila u kategoriji Oscar za najbolju glavnu glumicu.

Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon)

Posljednji film za koji je De Niro bio nominiran za Oscara još je jedan projekt Martina Scorsesea. De Niro je za ovu ulogu bio nominiran za najbolju sporednu ulogu, a u filmu je utjelovio Williama Halea, muškarca koji se doselio na područje pripadnika indijanskog plemena Osage i pretvarao se da je njihov prijatelj i saveznik, a zapravo je bio uzrok što ih je sve više bilo mrtvo.

Radnja filma smještena je u 1920-e na područje Osage Nation, plemena Osage, na kojem je otkrivena nafta. Pripadnici tog plemena nestaju jedan po jedan i pronađeni su ubijeni, sve dok FBI ne odluči istražiti misterij iza neobjašnjivih ubojstava.

Film je sveukupno bio nominiran za deset Oscara, ali 2023. godine na dodjeli nije pobijedio ni u jednoj od nominiranih kategorija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.