3 iznenađujuće namirnice koje nas neće zasititi

Foto: Unsplash

KRUH vam se možda čini kao zasitan međuobrok, ali zapravo može uzrokovati da ste gladniji nego prije jela. Stručnjaci kažu da bijeli kruh nema dovoljno vlakana i cjelovitih žitarica pa je bolje potražiti drugu hranu.

Evo koje tri namirnice dijetetičari izdvajaju kada govore o hrani koja nas neće zasititi do idućeg obroka.

Bijeli kruh

Bijeli kruh se smatra jednom od najnezdravijih namirnica. Ima malo vlakana, a upravo su vlakna ključna za držanje gladi pod kontrolom. Kriška bijelog kruha ima gram vlakana, a kriška integralnog kruha čak tri puta više.

Nizak sadržaj vlakana znači da bijeli kruh ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da ga tijelo brzo razgrađuje i uzrokuje brz skok šećera u krvi. Zauzvrat, to može dovesti do pada energije, zbog čega možete biti gladniji nego prije.

Čips

Čips je grickalica u kojoj volimo uživati. Iako može biti primamljiva, malo je vjerojatno da će nas zasititi. Osim toga, čips je slan pa će nas ostaviti žednima.

Nemasni jogurt

Iako se nemasni jogurt može činiti zdravim, može vam dati lažan osjećaj sitosti. Proizvođači su skloni prirodnu mast zamijeniti šećerom i zaslađivačima kako bi proizvod imao bolji okus. Iako previše šećera može izazvati pad energije i povećati osjećaj gladi, zaslađivači su također povezani s većim unosom hrane.

Svjetska zdravstvena organizacija jučer je objavila upozorenje da zamjena šećera zaslađivačima neće pomoći pri mršavljenju i može dovesti do zdravstvenih problema.

Kod jogurta je problem i njegova tekstura. Studija objavljena u časopisu Physiology & Behavior potvrdila je da su ljudi koji žvaču hranu manje gladni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.