4 načina za uživanje u niskokaloričnim špagetima od bundeve

Foto: 123rf

SIGURNO ste čuli za izraz "spaghetti Squash", no je ste li je ikada jeli? 

Špageti tikva, kako je nazivamo u našim krajevima, zaista je veliki kulinarski hit koji je sa zapada polako stigao i u Europu te polako osvaja i naše Fitovce. 

Riječ je o zaista posebnoj bundevi, jer, iako su sve bundeve iznimno zdrave i savršene u dijetama, ova je nešto zaista posebno. Službeni joj je naziv Curcubita pepo-vegetable spaghetti jer je zaista odlična niskokalorična zamjena za tjesteninu. Zapravo, ona je toliko niskokalorična da gotovo i nema kalorija, ali je zato bogata vitaminima i mineralima, zasitna je i pruža dekadentan - slatkast okus koji pomalo podsjeća na lješnjake, ali se sa samo malo soli pretvara u zaista ukusno slano jelo - baš kao špagete. Tako i špagete od tikve mogu poslužiti baš kao prave, s umakom od rajčice, mesa, povrća, od njih možete napraviti ukusno varivo, ali i super zdravi desert. 

Sam naziv "špageti" tikva zapravo duguje svom "mesu" - koje definitivno nije ni vodenasto niti brašnasto kao kod drugih bundeva. Njeno je meso savršeno i zaista podsjeća na špagete, posebno kada ih idete napraviti te kasnije kuhanu s vilicom samo postružite punu zdjelu špageta. 

Laka je za pripremu jer se kuha ili peče cijela dok joj meso ne omekša da se može "navući" vilicom te naknadno doraditi jelo kako želite. 

Primjerice u jednoj od ove 4 ukusne varijacije.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.