Eritritol - prirodni zaslađivač

Foto: Shutterstock

ERITRITOL je šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi kao zamjena za saharozu (šećer). Osim slatkoće ima i druga svojstva slična šećerima. 

Prednosti eritritola su: niža energetska vrijednost (skoro da i nema kalorija, oko 0,2 kcal/g), nekariogenost (ne dovodi do stvaranja karijesa), antioksidativna svojstva, prebiotičko djelovanje (služi kao hrana dobrim bakterijama koje omogućavaju normalan rad crijeva), te nizak glikemijski indeks (GI=0, ne podiže nivo glukoze u krvi - ne utječe na koncentraciju inzulina u krvi, pogodan za dijabetičare).
 
Njegov okus je vrlo sličan saharozi. Ima oko 70 posto moći zaslađivanja saharoze. Nije laksativ, odrasli koji unose do 1g eritritola dnevno po kg tjelesne mase ne pokazuju nikakve probavne probleme. Zbog svoje male molekulske mase više od 90 posto se apsorbira u tankom crijevu. Ovaj dio se ne metabolizira (razgrađuje) i izlučuje se nepromijenjen putem urina. Preostali dio od manje od 10 posto dolazi do debelog crijeva i djelomično se metabolizira. Oko 5 posto kalorijske vrijednosti se apsorbira u tijelo. 
 
Može se primijeniti u većini niskokaloričnih namirnica bez šećera i sa smanjenim šećerom, kao npr. pića i čokolade, sladoled, jogurt, peciva, konditorske zamjene za šećer, žvakaće gume.
 
Ida Rožman
dipl.ing. nutricionizma 
NaturHouse Unska
Centar za nutricionizam i dijetetiku

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.