Ghee - mast za dobro zdravlje!

Foto: Pinterest
 
GHEE je pročišćeni maslac. Zanimljivo je da se ghee često smatra egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi od davnina pod jednostavnim nazivom - maslo.
 
Ako ste putroljubac, vjerojatno ste probali na njemu nešto dinstati ili pržiti. Tada ste sigurno primijetili da on prilikom zagrijavanja stvara pjenu, lako tamni i neugodno dimi. Razlog tomu je njegov sastav: najveći je udio masti, ali sadrži i dio vode i proteina. Ti proteini se prilikom njegova zagrijavanja koncentriraju na površini i stvaraju pjenu. Pročišćavanjem maslaca odstrane se voda i proteini, a preostaje čista mast koja se većinom sastoji od zasićenih masnih kiselina. Takav maslac nazivamo maslo ili ghee.
 
Maslo je nekad bila visoko cijenjena namirnica, što se može vidjeti po njegovoj cijeni u rijetkim trgovinama koje ga imaju u ponudi. Nažalost, propaganda je na pijedestal stavila sintetičku tvorevinu novog doba - margarin. Ghee je zdraviji od običnog maslaca jer ima manje mliječnih proteina i čišći je, te lakše podnosi visoke temperature prženja.
 
Ghee ne sadrži kazein i laktozu, zbog čega je pogodan za osobe alergične na mlijeko. Ne sadrži sol, šećer, arome niti konzervanse.
 
Prema ayurvedi, ghee ima sljedeća svojstva:
 
- poboljšava memoriju
- jača inteligenciju
- regulira probavu
- štiti zglobove
- poboljšava vid
- jača imunitet
- daje tijelu gipkost i vitalnost
- pospješuje plodnost, ojačava sjeme i jajašce
- poboljšava glas i grlo
- usporava procese starenja
- ubrzava zacjeljivanje ozljeda
- čisti krvne žile
- smanjuje razinu štetnog kolesterola
 
Kako pripremiti ghee?
 
- Maslac ubacimo u zdjelu i otopimo ga na jačoj vatri.
 
- Kad otopina zavrije, smanjimo toplinu na minimum i pustimo da krčka.
 
- Uskoro se na površini počne pojavljivati bijela pjena - nečistoće koje trebamo odstraniti žlicom. Ovisno o kvaliteti putra, kuhanje zna potrajati od 45 minuta do sat vremena; jer dok god se bijela pjena pojavljuje, treba je odstranjivati.
 
- Zatim se čuje pucketanje uz pojavu mjehurića, što znači da je počela isparavati i voda. Tada možete isključiti štednjak i sačekati da se otopina malo ohladi.
 
- Potom je prelijte u čistu posudu kroz sitno cjedilo ili filter za kavu ili čaj. Nakon nekoliko sati, dobivena zlatna tekućina se zgusne.
 
Izvor: Fit-team
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.