Bloger je ostao budan 12 dana pa oborio nepostojeći rekord, YouTube ga je blokirao

Australski livestreamer Norme dobio je zabranu korištenja nekoliko platformi nakon što je pokušao ostati budan 12 dana kako bi oborio Guinnessov svjetski rekord, koji se više ne prati zbog zdravstvenih problema.

19-godišnji Norme pokušao je oboriti rekord u najdužem vremenu bez sna koji je 1986. postavio Robert McDonald, koji je ostao budan 18 dana, 21 sat i 40 minuta. Norme je ciljao na 12 dana, a ne 18, jer je 12 rekord bez upotrebe stimulansa.

"Guinnessova knjiga svjetskih rekorda prestala je primati prijave za ovaj rekord 1997. godine "zbog inherentnih opasnosti povezanih s nedostatkom sna".

"Znanstvene studije pokazuju da čak i male količine propuštenog sna mogu negativno utjecati na naše mentalno i fizičko zdravlje", stoji u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda.

Unatoč tome što Guinness više ne priznaje rekord, Norme je ipak pokušao, ali naišao je na brojne probleme, uključujući uklanjanje s YouTubea i zabranu na livestreaming platformama Twitch i Kick.

Norme, koji ima više od milijun pretplatnika na YouTubeu, zabilježio je svoj pokušaj na X-u početkom kolovoza. U prijenosu uživo gledao je serije, družio se s prijateljima, jeo u McDonald'su, razgovarao sa svojim zabrinutim pratiteljima te se igrao sa svojim lutkama.

Kako bi osigurao da će ostati budan, Norme je svojim pratiteljima davao dvanaestsatne smjene tijekom kojih su oni morali paziti da ne zaspi.

Problemi su se počeli pojavljivati 11. kolovoza kada su mu YouTube i Kick prekinuli prijenos uživo, a na vrata mu je pokucala i policija. Norme je tada svoj prijenos prebacio na platformu Rumble, a kada je ostvario cilj, pred kuću mu je došlo vozilo hitne pomoći.

"Mora da se šalite, netko mi je poslao hitnu", objavio je bloger.

Nakon što je oborio rekord koji nigdje neće biti zabilježen, Norme je odspavao 38 sati u komadu. Nakon toga, na X-u je objavio fotografiju svojih dlanova.

"Koža mi se počela ljuštiti kad sam se jutros probudio", napisao je.

Je li nespavanje opasno?

Nespavanje ili deprivacija sna povezuje se s povećanim rizikom od kognitivnog pada i demencije, navodi Better Health Channel (BHC).

Ako netko ne spava dovoljno ili pati od poremećaja sna, to bi moglo imati "veliki utjecaj na funkcioniranje tijekom dana, uključujući lošu koncentraciju, smanjeno vrijeme reakcije i promijenjeno raspoloženje", navodi BHC.

Kronična deprivacija sna može naškoditi mozgu, metaboličkom i imunološkom zdravlju. Osobe od 18 do 64 godine trebale bi spavati sedam do devet sati dnevno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.