Četiri razloga zašto bismo svaki dan trebali jesti jabuke za cjelokupno zdravlje

Foto: Pexels

VJEROJATNO smo svi jednom u životu čuli izreku da jabuka na dan tjera doktora iz kuće van, a čini se da nešto ima u redovitoj konzumaciji ovog popularnog voća. Jedna velika jabuka sadrži pet grama vlakana i obiluje drugim korisnim hranjivim tvarima, uključujući magnezij, kalcij, fosfor, kalij te vitamine C i A. 

Skupina dijetetičarki za Parade je otkrila koje su najčešće dobrobiti koje biste mogli primijetiti ako svaki dan jedete jabuke. 

Bolja probava

Dijetetičarka Mia Syn kaže da crijeva posebno profitiraju od svakodnevnog konzumiranja jabuka. Syn ističe da su jabuke "dobar izvor vlakana, koja su važna za zdravlje probave. Vlakna pomažu hrani da se lakše kreće kroz probavni sustav."

S njom se složila i dijetetičarka Alyssa Bosse koja tvrdi da su "jabuke izvor posebne vrste vlakana zvanih prebiotici, koja služe kao hrana za selektivno hranjenje dobrih bakterija u crijevima. Kao rezultat toga, povećava se i raznolikost te broj dobrih bakterija, što su dva pokazatelja zdravih crijeva".

Snižavanje lošeg kolesterola

Syn i Bosse kažu da su topljiva vlakna u jabukama povezana sa snižavanjem LDL kolesterola, što ih čini odličnim izborom za svakodnevnu konzumaciju. "Loš, odnosno LDL kolesterol, ako ga ima previše u krvi, može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara", pojašnjava Bosse. 

Doprinose zdravom mršavljenju

Ako je gubitak težine jedan od vaših ciljeva, jedenje jabuke svaki dan moglo bi vam ići u prilog. Syn ističe da vlakna u jabukama daju osjećaj sitosti, što znači da će osoba općenito manje jesti u usporedbi s nekim tko gricka nutritivno siromašan međuobrok, poput čipsa ili visoko prerađenih pekarskih proizvoda.

Kako prenosi Parade, jedna znanstvena studija otkrila je da su žene s prekomjernom težinom, koje su jele tri jabuke (ili kruške) dnevno, izgubile više kilograma u 12 tjedana nego žene s prekomjernom težinom koje su grickale zobene kolačiće.

Jedna jabuka dnevno može smanjiti rizik od dijabetesa

Unatoč tome što prirodno sadrže fruktozu (voćni šećer), jedenje jedne jabuke dnevno povezano je sa smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Kako prenosi Parade, u jednoj znanstvenoj studiji koja je obuhvatila 10 000 ljudi, oni koji su redovito jeli jabuke imali su manju vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 nego ljudi koji nisu redovito jeli jabuke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.