Cvjetača ili brokula? Koje povrće je zdravije?

Foto: 123RF

CVJETAČA i brokula su najsvestranije povrće koje se danas može naći na tržištu. U oba se nalazi malo ugljikohidrata, a bogati su antioksidansima. Iako izgledaju slično, brokula i cvjetača imaju puno razlika, osim boje. 

I cvjetaču i brokulu korisno je uključiti u prehranu. Sadrže malo kalorija i mnogo vitamina i minerala. Sadržaj vlakana i vitamina C u ovom korjenastom povrću je veći nego u ostalom. Vlakna pomažu probavu i uklanjanje toksina iz tijela, a vitamina C je dobar u borbi protiv infekcija, jačanju imuniteta, potiče zarastanje rana i pridonosi sjaju kože. 

Šalica sirove cvjetača sadrži 27 kalorija, 5.5 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakana i 2 grama proteina. Šalica sirove brokule ima 31 kaloriju, 6 grama ugljikohidrata, 2.5 grama vlakana te 2.5 grama proteina. Brokula sadrži veću dozu vitamina C i K, dok cvjetača ima višu razinu vitamina B5 i B6. 

Cvjetača je omiljena među vegetarijancima, kao i osobama koje su na keto dijeti. Broj recepata za jela koje se od nje spremaju sve je veći. Između ostalog, cvjetača je zamijenila klasičnu koru za pizzu koja se radi od tijesta. 

Antioksidansi u cvjetači pomažu u regeneraciji stanica, usporavaju starenje i uklanjaju slobodne radikale iz tijela. 

Brokula sadrži spoj sulforafan, koji smanjuje upale, razinu šećera u krvi, a dobar je i za zdravlje očiju. Slično tome, karfiol također sadrži snažne i jake antioksidanse koji imaju sposobnost čišćenja i jačanja funkcije stanica.

Cvjetača i brokula imaju brojne prednosti za zdravlje srca. Pokazalo se da ljudi koji jedu više korjenastog povrća imaju manji rizik od zaraze ili razvoja srčanih komplikacija, piše Times of India. 

Karfiol i brokula pomažu u osiguravanju ravnoteže dobrih bakterija u probavnom traktu. Bogat sadržaj vlakana također umanjuje probavne probleme te pomaže u smanjenju razine kolesterola i kontroli dijabetesa tipa 2.

Što je zdravije? Cvjetača ili brokula?

Može biti teško odrediti koje je povrće bolji izbor. Oba imaju hranjive i korisne dodatke vašoj prehrani.

Odgovor na postavljeno pitanje uglavnom ovisi o vašim ciljevima i preferencijama. Primjerice, ako vam je na umu gubitak kilograma ili jedenje obroka s malo ugljikohidrata, nema boljeg izbora od cvjetače. Međutim, ako u prehranu želite uvrstiti više različitih vitamina i minerala, brokula može zasjeniti cvjetaču.

Kako god, ne možete pogriješiti ako uključite ove dvije vrste povrća u svoju prehranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.