Najgora pogreška koju ljudi čine kad doručkuju, a pridonosi visokom šećeru u krvi

Foto: Unsplash

DORUČAK se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u danu jer njegovo preskakanje može biti povezano sa zdravstvenim problemima poput usporenog metabolizma i debljanja, čak i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. A jutarnji obrok posebno je važan za one koji već imaju dijabetes. Pokazalo se da obrok s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti održava razinu šećera u krvi stabilnom tijekom dana. Iako je doručak važan, treba obratiti pozornost na to što ćete pojesti, ali i popiti. 

"Kod nekih ljudi s dijabetesom kofein može uzrokovati skok šećera u krvi", kaže dijetetičarka Lauren Manaker za Eat This.

Prema Klinici Mayo, ako imate dijabetes i koristite inzulin, oko 200 miligrama kofeina može biti povezano s višom razinom šećera u krvi. Oni koji doručkuju također bi trebali pripaziti na unos sokova.

"Sok je brz izvor ugljikohidrata, pa njegovo ispijanje uzrokuje porast šećera u krvi", upozorava dijetetičarka Sydney Greene.

Sokovi su siromašniji vlaknima od cijele voćke u izvornom obliku. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, konzumacija vlakana neophodna je za kontrolu šećera u krvi.

Rješenje je da ta pića, ako ne možete bez njih, uparite s hranom koja će pomoći u održavanju šećera u krvi. Takva hrana uključuje proteine i izvore masti. Primjerice, uz kavu možete pojesti kajganu, dok uz sok uzmite šaku orašastih plodova ili sendvič s maslacem od orašastih plodova na kruhu od cjelovitih žitarica.